Zuid-Afrikaanse producent Jurgens-Campworld wijzigt firmanaam in Leefek , maar bestaande merknamen gaan naar concurrent.

In 2022 neemt een nieuwe firma , t.w. Leefek , de productiefaciliteiten van Jurgens-Campworld op de locatie in Gauteng over. Niet veel later in dat jaar worden alle caravans uitsluitend verkocht onder het Leefek merknaam. (Leefek is Zuid-Afrikaans voor Levenscyclus).

 Concurrent Quantum Caravans heeft inmiddels de merknamen Jurgens, Sprite, Gypsey, Wilk , Tourer, Xplorer en XCape verworven wat de verwarring nog completer maakt. Quantum heeft de intentie om eerst caravans onder merknaam Jurgens op de markt te brengen , gevolgd door Sprite.

Historie:

In 1950 immigreert Geert Jurgens vanuit Nederland ( daar actief met een paardentram vanaf 1938) naar Zuid Afrika en sticht daar in 1952 een caravanfabriek.

Jurgens maakte vanaf 1963 deel uit van het samenwerkingsverband CI Caravans International. In 1994 wordt Jurgens eigenaar van CI met haar ( Zuid Afrikaanse) merken Sprite, Gypsey en Wilk. Op 1 februari 2017 komt Jurgens in handen van Paul Kyriacou, directeur van een investeringsmij in supermarkten, vastgoed en caravandealer Comet.

Tot halverwege de vorige decennium had Jurgens een monopoliepositie maar tussen 2017 en 2019 kwamen een tiental fabrikanten er bij.

In 2017 komen de eerste strubbelingen bij Jurgens CI wanneer er een staking volgt aangaande pensioenrechten.  De kwaliteit van de producten loopt achteruit en ook de service-voorziening stagneert.  Maar op 14 september 2018 komt de grootste klap wanneer Jurgens CI door de rechter onder “ Provisional Liquidation“ wordt geplaatst en tot 6 februari 2019 de tijd krijgt  de geschillen op te lossen. Echter, in maart 2019 melden zich nieuwe investeerders die  R 100 miljoen ( € 6,3 miljoen) inbrengen. De firmanaam wordt gewijzigd in Jurgens Campworld waarbij ook de tentenfabrikant Howling Moon betrokken is.  De productie wordt opgevoerd naar 70 voertuigen per maand. Als eerste werd de productie van de ook de bij ons bekende Opus opgestart, gevolgd door Sensation , Sprite en Gipsey. Echter, zowel financiële als kwalitatieve bleven aanhouden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: