karsten-bax-tenten-130206_1

De geschiedenis van Bax Totaalrecreatie is er een uit het boekje. Het is het verhaal van het echtpaar Jos en Mien Bax die in 1969 besluiten om hun banen bij Sporthuis Centrum (later Center Parcs Kempervennen) eraan te geven en in een kippenhok in Bergeijk voortenten en luifels voor caravans te gaan maken. Omdat de zaken voorspoedig gaan, kan er drie jaar later verhuisd worden naar het pand van de voormalige Boerenbond in Bergeijk. Het aantal personeelsleden groeit van twee naar zes en dat geeft aanleiding om weer te verkassen.

In 1976 wordt een ruimte aan Eijkereind 43 betrokken, waar de rek enkele jaren later er ook weer uit is. Het belendende pand op 39 wordt gekocht en de groei gaat gestaag verder. Meer vierkante meters en meer personeel; 20 personen werken er dan.

Het productgamma kent voortdurende veranderingen en uitbreidingen. Vanaf de jaren tachtig worden kampeertenten aan de collectie toegevoegd, en bij de voortenten maken de aloude frametenten plaats voor ronde voortenten. Dat laatste blijkt de grootste innovatie van de firma en zorgt ervoor dat de producten van Bax (Unico voortenten, Baco tenten en Falco tenten) vanaf dan en nog steeds tot het beste gerekend mogen worden wat de markt te bieden heeft. De ereplaatsen die hun producten in onafhankelijke producttests boeken zijn niet bij te houden.

In 2006, het jaar dat de zoons John en Mark de zaak overnemen, vindt de laatste verhuizing naar ’t Stoom plaats. Bax Totaalrecreatie; 20.000 m² kampeer en buitenleven, dit is vier keer zo groot als de vorige huisvesting. Het aantal werknemers blijft ook crescendo gaan; er werken inmiddels veertig mensen.

brand

In oktober 1950 stichtte  Robert Brand de firma ” Brand & Co Textilgesellschaft mbH” in Bielefeld.
Spoedig volgden weverijen in Münsterland en in  Bielefeld.
Een ververij werd in 1952  in Pr.Oldendorfgesticht. Sinds 1963 zijn in Oldendorf de productieruimten en magazijnen verder uitgebouwd en de nevenvestigingen een voor een opgeheven. Sinds de 80er jaren zijn er samenwerkingsverbanden in Polen en Hongarije. Oprichter Robert Brand overlijdt in januari 1963 en wordt opgevolgd door zijn zoon Günther Jan Brand.  Brand heeft een dochteronderneming in Nederland.

cabanon

Zie voor Cabanon onder : Vouwwagens op deze site.

denig

Denig begon in 1910 in Londen aan een tweejarige opleiding tot kleermaker. In 1911 werd hij lid van de Engelse Amateur Camping Club (een voorloper van de huidigeCamping and Karavanen Club), waar hij kennis maakte met lichtgewicht tenten. Hij bouwde zijn eerste eigen tent in 1912. Thuisgekomen in Amsterdam richtte hij op 5 mei 1912 samen met Nol van Ameringen, Jaap Mewe, en zijn zus Louise Denig de Nederlandse Toeristen Kampeer Club op. Denig behoort ook tot de oprichters van de HISWA( 1932), de e Nederlandse brancheorganisatie voor watersportbedrijven. In 1912 startte Carl Denig met de productie van tenten onder zijn eigen naam. In 1924 werden de tenten, door het voor die tijd opvallend lichte gewicht, ook geëxporteerd naar Nederlands-Indië.

Rond 1970 heeft Carl Denig zijn zaken verkocht aan Henk van Veen, bekend in die tijd als importeur van Kreidler. Deze heeft samen met het personeel het bedrijf weten uit te bouwen tot een modern Outdoor bedrijf met een vestiging in Amsterdam en sinds een enkele jaren ook een vestiging met een grote tentenshowroom in Nieuwegein. In 2008 is het bedrijf overgenomen door Gert Jan Nauta en Peter Arensman.

images

Doréma  produceert sinds 1987 caravan-voortenten en luifels. In 2008 wordt Maarten de Roos, voormalig directeur bij Kip , directeur van Doréma. Op 1 januari 2011 wordt de Doréma Group ( van Hans Veldhorst), overgenomen door Sunshine Group BV. De Doréma Group, met meer dan 100 medewerkers en verkoopkantoren in Nederland, Engeland en Duitsland en twee productielocaties in Slovenië, levert haar producten onder de merknamen Doréma, Starcamp ( eind 2005) en Holiday.  De Sunshine Group BV, is een vennootschap van M2 participaties uit Emmen en Hans Oonk (M2H2O.bv) . Eind 2013 neemt Doréma het Nederlandse kampeermeubelfabrikant DEFA over. In 2017 brengt Dorema ook de Alpenkreuzer weer op de markt. De naam DEFA wordt nu vertaald als Dorema Exclusive Furniture & Accessories. Echter, per 1 maart 2018 stoot Doréma DEFA af.

images

In 1986 wordt  “Dieter Winneknecht Textil GmbH “(dwt) als verkoopmaatschappij voor steile-wand- en huttenten door de naamgever in Kassel/Baunatal opgericht. In 1988 volgt de eigen ontwikkeling en vervaardiging van caravanvoortenten wat leidde tot de aankoop in 1991 van Sachen-Zelte GmbH in Niesky (sachsen). In 2003 en 2009 volgt in Niesky verdere productie-uitbreiding. Huidige directie wordt gevormd door pa Dieter, en zonen Peter en Claus Winneknecht. Het bedrijf, met 80 medewerkers, claimt met 25% marktaandeel marktleider in Europa te zijn.

esvo

In 1922 startte de oprichter, Evert Schokker, een zeilmakerij. Het Volendam van toen was arm en leefde van de visserij op de Zuiderzee. In de 30’er jaren breidde Evert Schokker de nering uit met de handel in o.a. bedrijfskleding en oliën. De oorlogsjaren waren hard, echter na de Duitse capitulatie wilden de Canadezen, als logistieke partij van de Geallieerden, de duizenden dekkleden niet meer terugnemen naar het thuisland. Hierdoor kwam er een levendige handel in dekkleden en -dekzeilen op gang. Deze kleden werden gebruikt voor het afdekken van vrachten op zowel schepen als wagens. Het gebruiksklaar en op maat maken van deze kleden was een extra activiteit voor de veelzijdige zeilmakers uit Volendam. Toen de klad in de Zuiderzee visserij kwam, ging tegelijkertijd ook de handel in dekkleden neerwaarts. De oorzaak hiervoor was de komst van de dichte containers in havensteden als Rotterdam en Amsterdam. Daarom werd er in 1955 begonnen als tentenmakerij met het inzetten van het vakmanschap voor het vervaardigen van kampeertenten. Na 1960 leverde men ook onder eigen merk. De handelsnaam veranderde in Evert Schokker Volendam Naamloze Vennootschap, dat later werd omgedoopt in ESVO Campingsport BV.
Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een tentenfabriek, die de tenten en overige textiele producten nog zelf maakt, en zo ook de tentstokken, tentgrondzeilen en windschermen. ESVO Tenten levert ook aan kampeerders in Duitsland, België, Zwitserland en Scandinavië. Door de import van tenten uit het verre oosten kwamen de Europese bedrijven onder druk te staan,. In 2007 startte men met een eigen webshop in los tentdoek wat een groot succes werd.

fortex 

Forte caravanvoortenten is een familiebedrijf en maakt sinds 1976 op maat gemaakte voortenten voor alle caravans. Onze ervaring Nadat  Fred Grunder z’n 12 jaren ervaring heeft opgedaan bij een Campingsport bedrijf wordt door hem in 1976 Fortex Caravanvoortenten opgericht. Fred is op zolder begonnen met het naaien van zijn eerste voortent voor een klant, als snel moest er verhuisd worden naar een grote garage box. Na een jaar was het noodzakelijk te verhuizen naar een bedrijfspand op het industriegebied van Enschede. Na een aantal jaar werd het weer noodzakelijk te verhuizen naar een groter pand. Aan de Haaksbergerstraat in Enschede. In 2014 kwam er een tweede vestiging waarbij productie en verkoop gesplitst werden.

gentle.png

GentleTent met productiefaciliteiten in Wenen en Linz is een in 2015 gestarte start-up onderneming o.l.v. Gernot Rammer. Het bedrijf levert opblaasbare luifels en voortenten van TenCate doek en Cordura luchtkanalen.

gerlak

Gerlak is in 1956 als een familiebedrijf in het Gelderse Harfsen opgericht. In oktober 2011 gaat het bedrijf failliet wat het einde van Tago en Alpenkreuzer vouwwagens betekenen, maar maakt in 2012 als Gerlak Outdoor BV met directeur/mede-eigenaar Henk Pasman en 3 personeelsleden een doorstart. De tenten komen uit China.

Friedrich Gustav Günther sticht zijn onderneming in 1932 in Hannover.  Door oorlogsgeweld vertrekt het bedrijf naar Stolzenau De firmanaam GÜSTO wordt geboren (GÜnther STOlzenau.).  Na de dood van de oprichter neemt in 1960 zijn dochter Eleonore Schüller geb. Günther, en haar man  Reinhold Schüller, het bedrijf over waarna in 1979  hun zoon Bernard Schüller met vrouw Ulrike Schüller het bedrijf voortzet. In 2011 wordt het bedrijf verkocht aan Claus Winneknecht ( DWT) .

herz

In 1902 sticht Ferdinand Herzog zijn bedrijf in paardendekens, dekzeilen en rugzakken. In de dertiger jaren kwamen daar tenten bij. In 1979 wordt op de huidige vestigingsplaats Kirchheim het Herzog-Center geopend welke in 1998 wordt uitgebreid tot het huidige Freizeitszentrum. Eric Herzog, uit de vierde generatie, heeft nu de leiding.

inaca.png

Het familiebedrijf Inaca uit Barcelona (Sp) maakt sinds 1974 tenten.

isabellaimages

OIn 1957 maakte Søren Odgaard zijn eigen tent, daar hij niets kon vinden wat hem zinde. Zo startte hij met het maken en verhuren van tenten aan avontuurlijke kampeerders. In eerste instantie heette het bedrijf  Jydsk Camping Udlejling ( Jutland Camping Verhuur) en kort daarop Jydsk Camping Industi . In 1960 moest hij met de productie uitwijken naar een ongebruikt treinstation in “Vandel” en eigenlijk de eerste echte fabrieksruimte van Isabella. Ook dit werd al snel te klein en alweer een jaar later verhuisde de firma naar een veel grotere en huidige plek in Vejle, die door het gemeentebestuur werd vernoemd naar Isabella als erkenning van het toen al zichtbare succes van Isabella.”  De naam en het originele logo zijn overgenomen van een degelijke en luxe Duitse auto : de Isabella Borgward – een auto die zijn tijd ver vooruit was. Geïnspireerd door de mooie Spaanse Koningin Isabella werd de koninklijke kroon toegevoegd aan het Isabella logo.In 1967 vindt Oogaard de A-maat, de omloopbaan van caravans uit. In 1973 stopt men met de productie van bungalowtenten om zich volledig op voortentamen te werpen. In 1995 koopt Isabella het bedrijf TeltLarsen in Odense,welke wordt omgezet tot productiebedrijf van Isabella. In 2005 volgt er een samenwerking met een Pools bedrijf, welke later als Isabella PL door het leven gaat. Begin 2016 wordt de Oaking Group opgericht waarin Isabella, het low budget-merk Ventura en de Poolse Isabella vertegenwoordigd zijn en verder de Deense Campion, fabrikant van tentstokken e.d.. In september 2016 treed het Deense Camp-Let tot de Oaking Group toe. Vanaf 2017 brengt Dorema ook campingartikelen op de markt zoals campingtafels en stoelen.

kampa.png

Het Britse familiebedrijf Kampa is in 2006 opgericht. Het is de grootste Engelse leverancier van opblaasbare tenten, die voor de Europese markt volledig in Nederand gemaakt worden. Op 3 dec. 2018 wordt Kampa door Dometic overgenomen. in 2019 wordt de naam gewijzigd in Dometic UK Awnings.

karsten

Het begon in 1974 aan de Dorpsstraat in Zwaag. De schuur en de kassen achter het woonhuis stonden vol met kleding, schoenen, roeiboten, surfplanken en tenten. En nog veel meer. Een echte dumpwinkel, die begin jaren tachtig een nieuwe uitdaging begon.

Door de economische crisis uit die periode was oprichter Gerard Karsten noodgedwongen een andere koers te varen. Dat deed hij, samen met schoonzoon Maarten Takken. Op advies van Gerard begon Maarten een opleiding tot zeilmaker, een uitstervend beroep, waarmee hij de fijne kneepjes van het tenten maken onder de knie kreeg. Een werktentje met slangen uit Engeland bracht Maarten op het idee om te vertalen in een kampeertent voor de consument; geld voor een naaitafel was er niet, dat werd de tafeltennistafel van de dochters en zo volgde in 1981 de primeur van op oproepbare Kastentent. Huidige directieleden zijn Maarten Takken en Jose Takken-Karsten.

Outrex uit Goirle houdt zich voornamelijk met outdoor training en expeditie, maar brengt in 2017 ook een tenttrailer op de markt.

oase.png

outwell.pngeasy.pngrobens.png

Oase Outdoors is het moederbedrijf van tentenmerken Outwell, Easy Camp en Robens.     Oase Outdoors is in 1984 door Mogen Arens opgericht. In 1993 treedt ook zijn zoon Henrik tot het bedrijf toe en wordt in 2004 algemeen directeur. Het bedrijf is voor 80% in handen van investerings-  maatschappij Ratos en voor de resterende 20% van Henrik Arens. In 1995 start Henrik Arens met de introductie van tenten onder het Outwell merk.Ten behoeve van jonge en startende kampeerders werd in 1997 Easy Camp geïntroduceerd. In 2010 volgde een restyling en herintroductie van dit merk.  Klaus Robers en zijn vrouw starten in 1973 vanuit hun huis in Wentorf (D) een tentenatelier. In 1988 volgde een verhuizing naar het huidige pand ; in 2000 werd Robers door Oase Outdoors overgenomen en ook hier volgde in 2012 een herintroductie van dit merk.

o bo.png

Odense Bomuldes Industries (OBI) was van oorsprong een Deense fabrikant van tenten. In 1971 werd het door C.I. overgenomen. Het Deense bedrijf bestaat niet meer maar in Engeland is de voormalige importeur ( familielid van oprichters) nog actief .

reda.png

 Reda ( Rene van Daal ) in Barneveld is een producent van tenten en luifels op maat.Het bedrijf dateert van 1991.
vango.png
Vango , een anagram van Govan, de Schotse plaats waar het bedrijf sinds 1966 gevestigd is, is een fabrikant van tenten, voortenten , slaapzakken, rugzakken en campingaccessoires.

walker

Walker Campingstyle BV is een van de oudste voortenten-ateliers van Nederland! Het merk Walker is omstreeks 1954 opgericht en het is nog steeds een echt Nederlands familiebedrijf, met als directie Dianne en Ivo van Baars,waar met veel zorg en beleving topkwaliteit wordt geproduceerd.
 wigo
WIGO staat voor de beginletter van de oprichters  Heinz Wischnewski en zijn schoonzoon Matthias  Gomoluch. Het bedrijf is rond 1990 opgericht en produceerde de eerste jaren voor derden, alvorens onder eigen merknaam voortenten en luifels uit te brengen. In de buurt van Magdenburg heeft men een tweede productievestiging; de hoofdvestiging is in het Hessische Lichtenau.
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: