Bailey
Martin Bailey bouwt zijn eerste wagen in 1947 in zijn garage in Zuid-Bristol. In 1948 F.G.Bailey Ltd. wordt opgericht en start ook de productie. In 1960 verhuist het naar de huidige adres South Liberty Lane Bristol. In 1973 koopt Patrick Howard, afkomstig uit boot industrie, zich met Winn Industris in.
In 1977 kopen Patrick en Stephan Howard het bedrijf op en het wordt Bailey Ltd. Bailey is de langst bestaande Britse fabrikant en sinds een tiental jaren de meest succesvolle. Met 300 persoonsleden bouwt men 9000 voertuigen (ook campers) per jaar met een omzet van GBP 90 miljoen. In 2011 komt Bailey met haar eerste camper en in 2012 volgt een ” statische ” caravan, een caravan range voor mensen die niet willen reizen maar op een vaste plaats blijven. Bailey is ook actief in Australië en door in 2014 haar importeur op te kopen brengt het als eerste Europese fabrikant in 2016 een in Australië gebouwde slide-out op de markt in Oceanie. Hoewel het merk actief blijft in Australie en Mieuw Zeeland, wordt de lokale productie in augustus 2019 gestaakt.
De Poolse fabrikant van buscampers uit de omgeving van Gdansk is 2014 gesticht door de meubelontwerper Marka Balickiego
BareFoot
In oktober 2015 brengt Go Barefoot Ltd., een dochteronderneming van de motor- en zijspanleverancier Watsonian Squire, een fiberglas caravan uit in de vorm van een ei. Het polyester geraamte komt van Cheltenham Laminating Ltd. terwijl de camperfabrikant Auto-Sleepers de custom-made interieur plaatst.Het ontwerp is van de juriste Cathy Chamberlain die geen caravan naar haar wensen kon vinden en daarom er zelf maar een ontwierp en bouwde, in eerste instantie voor eigen gebruik. De prijs van deze caravan, die een voorbereidingstijd van 4 jaren kostte, begint bij € 26.000.
BaseCamp
In het najaar van 2016 brengt de Swift-groep de Basecamp op de markt. Een lichtgewicht caravan voor avonturiers. De toegangsdeur zit aan de achterkant zodat ook voertuigen meegenomen kunnen worden.
Başoğlu
De firma Başoğlu, de fabrikant van o.a. de Caretta, is opgericht in 1976. Na een overnachting in een caravan in Parijs tijdens een bezoek aan vrienden, komt dhr. Başoğlu op het idee om ook in Turkije caravans te gaan produceren. Vervolgens worden er op grote schaal caravans, campers en maat gemaakte aanhangers gemaakt.
Dhr. Başoğlu besluit in 2006 om een vierkant caravannetje voor zichzelf te bouwen. Een Engelse klant van de firma ziet dit bouwwerk staan en is enthousiast. Dit is voor Başoğlu reden om zijn idee verder te ontwikkelen. De eerste Caretta is in 2007 een feit. Op dit moment wordt de Caretta geëxporteerd naar 43 landen verdeeld over 4 continenten. Sinds kort is de Caretta ook verkrijgbaar in Japan en Australië.. Başoğlu Caravans is gevestigd in Sakarya in het noorden van Turkije en is de grootste Turkse caravanfabrikant.
Batari Fahrzeugbau is een kleine onderneming , opgericht in 1994, welke vierwiel-terreincampertjes bouwt. Het bedrijf heeft naast een FT medewerker ook een Per in dienst. Het bedrijf uit het Duitse Ziertheim-Dattenhausen bouwt op individuele wensen.
Bavaria
Frankia bouwt in 1997 haar eerste campers ; het merknaam is afgeleid van Franken, het Noordelijke deel van het Duitse Beieren. In 1998 worden door Frankia, onder de paraplu van moeder Pilote, campers onder het merknaam Bavaria, vernoemd naar Beieren uitgebracht. Bavaria maakt evenals Frankia, deel uit van de Pilote Groep. , In de Duitse fabriek in Marktschorgast wordt Frankia en RMB gebouwd. Echter, in 2018 wordt het budgetmerk Bavaria in Duitsland omgebouwd naar Mooveo.
Bavaria Camp
In het begin van de 80er jaren vond er in Obermeitingen bij Landsberg ( Beieren) reeds inbouw van campers plaats maar de serie-productie kwam pas in 1999 op gang. In 2006 liep de 1.000ste camper van de band. In 2007 kwam de productie van hoogwaardige buscampers op gang , maar i.v.m. de crisis bouwt men, zoalsveel fabrikanten , alleen wat besteld is.
Bavaria Camp is sinds juli 2011 een dochter van de Knaus/Tabbert groep. Per 1 april 2015 stopt KnausTabbert GmbH. met de productie van Bavaria Camp buscampers in de fabriek in Obermeitingen. Deze series worden dan onder het Knaus merk geïntegreerd en gebouwd in de Hongaarse fabriek in Nagyoroszi waar al jaarlijks 2.000 buscampers van Knaus en Weinsberg geproduceerd worden.
BAWEMO
In 1971 start de firma Theobald Barnickel in het Duitse Erlangen als DAF truck dealer en een remmenservicewerkplaats . In 1974 komen daar bestelwagens van Opel bij en dientengevolge ook campertjes op Opel-chassisbasis zoals Bendix en Weinsberg. In het zelfde jaar 1974 wordt er een camper gebouwd met afneembare wooncabine : ” Bawemo Wohnmobilbau ” is geboren. De betekenis van de merknaam staat voor : BArnickel-WEchsel-MObile.
De opbouw van de huidige campers bestaat uit glasfiber en ook het meubilair wordt in eigen beheer gebouwd.
Het Duitse Hobby brengt voor 2022 een nieuw caravanmerk op de markt, t.w. Beachy.
Beachy wordt een back-to-basic caravan waarbij o.m. de zitbank tot een slaapplek omgebouwd moet worden. Tevens is de wagen voorzien van een grote achterdeur. Het ontwerp is van de Deense Anne Halskov.
BeauEr
Vanaf 2010 werkt de Fransman Eric Beau aan een totaal nieuw caravanconcept: de BeauEr 3X. Met twee uitschuifbare modules wordt het vloeroppervlak van 4 vierkante meter naar 12 vierkante meter vergroot. In 2011 werd het concept op internationale beurzen al getoond. De plannen zijn tevens om voor 2015 een camper en voor 2016 een grotere caravan uit te brengen. De ontwikkelingen hebben echter langer geduurd waardoor de introdctie van de caravanmodellen pas in najaar 2018 plaats vond. De eerste BeauEr modleen werden geproduceerd bij vouwwagenfiliaal Trigano MDC .In het voorjaar van 2017 wordt reproductiehal bij Angouléme betrokken.
Behl
Kleine Duitse fabrikant welke zich bezig houdt met de (om-)bouw van busjes en gehandicapte wagens, allen naar individuele wens van de klant; gesticht 2005.
Beisl
Adolf Beisl is begin jaren zeventig in Bad Kreuznach in Duitsland opgericht. Later verhuist het bedrijf naar Adlhausen. In 1980 produceert Beisl ook campers. Beisl maakt exclusieve modellen, veelal als tegenhanger van de meer bekendere Weippert. De fabriek is eind 2006 gesloten.
Beka
Sinds 1984 maakt het Nederlandse Beka uit Enter campers en afzetunits als speciale maatwerk naar wens van de klant. Het bedrijf lijkt in 2014 verdwenen.
BELA
WOF, “Wohnmobile Outlet Service “,met 35 servicepunten in Duitsland voert sinds 2013 het merk Bela, wat staat voor “Begeisterung, Emotion, Lebensfreude en Attraktivität” Deze campers worden exclusief voor WOF bij PLA gemaakt. Voor 2016 wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de naam Bela Easy.
Benimar
De Spaanse fabrikant is in 1975 gestart met de productie van caravans. Hoewel er in 1979 reeds ervaring met campers wordt opgedaan komt de productie hiervan in 1986 pas goed op gang. De huidige fabriek staat in Peñíscola, op 200 m. van de gemeentegrens met Benicarlo. Sinds 2002 maakt Benimar deel uit van de Trigano-groep.
Bentley
Bentley motorhomes was een zustermaatschappij van Vanmaster Caravans. Bij het faillissement van Vanmaster en Bentley in 2012 heeft Vanmaster een doorstart kunnen maken maar voor Bentley heeft men geen koper kunnen vinden.
Bergland
Huub Henssen start in 1964 in Stein als dealer van Eifelland. In 1966 bouwt hij zijn eerste caravan onder de naam Bergland. Deze naam is afgeleid van zijn voormalige dealerschap en verwijst naar de Limburgse heuvels. In 1976 loopt de productie op naar 400 stuks. In 1995 moet Bergland om onduidelijke redenen het fabrieksgebouw in Stein verlaten en lijkt het merk te verdwijnen. In 1997 wordt in Spaubeek een Bergland Service Centre geopend: VOF Bergland Trading. Op de beurs van januari 1998 verschijnt Bergland met caravans uit het gamma 1994/95 en een camper. Ook de prijzen zijn onveranderd. In 2001 verhuist Bergland naar Stein en bouwt uitsluitend caravans op bestelling.De jaarproductie van het familiebedrijf ( 4 pers.) bedraagt zo’n 10 stuks per jaar.
Bessacarr
Bessacarr, opgericht in 1955 door Albert Skepper, is van oorsprong een fabrikant van stacaravans. Het merk is vernoemd naar de plaats Bessacarr waar de oprichter woonde hoewel de productie 15 km verder op in Mexborough plaats vond. Het bedrijf komt in 1956 met een eerste toercaravan en wordt in 1959 overgenomen door de Arnold Laver Group. In 1981 koopt Bessacarr de matrijzen op van de Astral Cameo van de Spooner Group die in maart 1980 de Astral fabriek heeft gesloten. Eind 1996 koopt de Swiftgroep de in moeilijkheden verkeerde Bessacarr van de Arnold Laver Group, die van de caravanactiviteiten af wil en brengt de productie in Cottingham onder. Het merknaam van de Bessacarr’s camperdivisie , Autocruise, welke in 1992 was gestart, werd aan een derde partij verkocht waardoor de campers vanaf 1998 weer de naam Bessacarr droegen. In 2007 verwerft de Swift Group ook Autocruise.
De caravanactiviteiten worden in 2007 formeel gestaakt. Daar de vraag bleef werd er in 2008 exclusief via twee dealers weer caravans aangeboden, afgeleid van de Swift Conqueror . Momenteel is nog een van deze twee dealers actief met Bessacarr als caravanmerk. Bessacarr campers worden sinds 1997 geproduceerd. In 2020 lijkt dit campermerk stil te zijn vertrokken en biedt het moederbedrijf alleen nog campers onder het Swift- merk aan.
Bimobil
in 1977 door Raimund von Liebe opgerichte onderneming voor de fabricage van opzetunits voor open bestelauto’s. De naam komt van het feit dat de opleggers zowel voor transport als voor recreatie gebruikt kan worden. De productie bedraagt zo’n 120 units per jaar. Sinds 1995 bouwt Bimobil ook caravans ; vanaf 2002 zijn dat aanhangwagens op 4 wielen.
Biod
In 1959 is Fahrzeugbau Tiefenhagen (Fathi) begonnen met de productie van caravans. In 1960 wordt Fathi door houtverwerkende industrie Schneider uit Lindau overgenomen. In dat jaar begint BIOD (Beter is ons doel) machine- en apparatenfabriek in Hengelo onder licentie van Fathi met de assemblage van caravans. De kunststofpanelen komen uit Duitsland. In februari 1964 gaat de fabriek failliet en in maart 1964 gaat de productie over naar JEKO ( filiaal van aanhangwagenfabriek J. Koekenberg) in Oldenzaal die fabricage van meubilair en houtwerk uitbesteedt aan sociale werkplaats de Schakel, die de gehele productie in 1969 overneemt: Biod-Fathi Caravanfabriek NV-Oldenzaal.
Wanneer in 1969 Schneider stopt met de productie, worden caravans van BIOD naar Duitsland geëxporteerd en verkocht onder de naam Fathi. De mallen en schalen komen dat jaar van Schneider naar BIOD. In 1980 wordt Avento hoofddealer en verantwoordelijke voor de verkoop; nieuwe modellen worden ontwikkeld met invloeden en interieur van Avento. Het topjaar is 1981 met bijna 200 stuks. In 1994 stopt de samenwerking met Avento en neemt de Schakel alles weer in eigen beheer.
Begin van deze eeuw worden op het onderstel van Peitz een vloerplaat geplaatst waarna het geheel naar van der Ham in Bladel gaat waar de polyesterromp wordt vervaardigd waarna de “lege” caravan terugkeert naar Oldenzaal voor de afbouw. Per 1 november 2004 neemt D&D Management en Beheer BV te Lunteren de productie over nadat TopCraft (v.h. De Schakel) in april aangekondigd heeft de productie te stoppen. De productie in 2005 is zo’n 25 stuks; door opstartproblemen kan men aan de vraag niet voldoen, elke geproduceerde caravan is meteen verkocht. Advanced Composite Caravans Group BV (ACC) is in 2004 opgericht om een nieuw caravanconcept op de markt te brengen.
Knelpunten op het gebied van goede personele invulling en een kostenefficiënte wijze van uitbesteding, belemmeren de invulling van de gestelde randvoorwaarden, waarbij in september 2007 geen andere mogelijkheid resteert dan de activiteiten onmiddellijk te staken. In december 2007 volgt doorstart onder directeur Huub van Elswijk in een nieuwe bedrijfsruimte te Ede waarbij verkoop rechtstreeks uit de fabriek gebeurt. ACC Biod is het handelsmerk van Holland Euro-Pacific Industrial Suppliers BV uit Lunteren. De caravans worden op basis van drie modellen naar de wensen van de klant verder aangekleed en ingericht en uitsluitend op bestelling geproduceerd. In 2009 wordt de assemblage van het interieur evenals de montage daarvan in de caravans uitbesteed aan Vemsa Techniek in Papendrecht. In september 2017 is de productiehal in Ede leeggehaald, zijn er financiële problemen In de periode 2007-2017 zijn zo’n 50 BIOD’s vervaardigd. In 2019 wordt Holland Euro-Pacific Industrial Suppliers B.V. handelend onder de naam Acc-Group Biod Caravans te Heino (Overijssel) door de rechtbank in Overijssel failliet verklaard
In 2021 lijkt BIOD terug te komen wanneer uit dit faillissement Aart Camperinbouw de officiële productie mallen koopt. De productie zou weer begonnen met het produceren van de Scout, die vanaf de herfst 2021 leverbaar zal zijn als een casco caravan. Echter, de animo is zo laag dat Aart Camperinbouw besluit van de casco een bioscoop te maken, de BIODSCOOP , welke gehuurd kan worden.
Beyerland
Beyerland werd tussen 1982 en 1998 exclusief voor de Nederlandse markt in Engeland bij ABI gemaakt. In 1998 gaat ABI, tevens de fabrikant van Delta, failliet. Het goedkopere instapmerk Delta, ook exclusief voor Nederland, stamt uit 1993. H2 neemt middels de IRG-groep de merknamen en matrijzen over en brengt de productie bij Chateau onder. Dat geldt ook voor de zustermerken van Beyerland: Cristall voor de Duitse markt en Axxor voor de Franse markt.
De productie onder Axxor stopt al gauw: in 2009 worden deze in Nederland als Axxor Beyerland uitverkocht. Het verdubbelen van de productiecapaciteit gaat niet zonder slag of stoot. Vooral het vinden van geschikt personeel trekt een zware wissel op de kwaliteit van de producten, wat tot de ondergang van Tirus in 2007 zal leiden. Na het faillissement van Tirus neemt Kip de merknamen Beyerland en Cristall over, maar de merken als zodanig komen niet terug
Bjølseth:
De Noorse fabriek in Jømna, opgericht in 1923 als timmerfabriek, begint in 1954 onder leiding van Edvin Bjølseth met de productie van caravans. In 1979 wordt het bedrijf overgenomen door het Zweedse import bedrijf Caravan-Svensson in Lidkøping . Midden jaren 90 worden er ook campers geproduceerd. Op 7 september 2006 wordt het bedrijf geliquideerd . In 2010 neemt KABE de productiemallen over t.b.v. hun dochtermerk Eximo. De service en onderdelenlevering vindt plaats bij Jomna Caravans in Jømna, oorsprongplaats van deze fabrikant.
Blue Caravan
De jongste Deense caravanfabrikant was Blue Caravan, opgericht in 1988 door Leo Simonsen die tot 1987 verantwoordelijk was voor RC Caravans, welke laatste door zijn vader Henning Simonsen was opgericht. Evenals RC was Blue actief op de instapmarkt om kopers van occasions te verleiden naar een gloednieuwe. Reeds in 1991 kwam er een einde aan de productie.
Bliss Mobil BV is in 2012 in Breda opgericht als fabrikant van Expeditievoertuigen. Bliss hanteert serie-productie waarbij uitgegaan wordt van wooncontainers in de maten 11 tot 20 foot.
Blu Camp
Vincent Grosso start in 1973 zijn bedrijf in camping artikelen: tenten, caravans en later campers. Het bedrijft vertegenwoordigt in Italië een groot aantal campermerken.
Voortgekomen uit het verhuurbedrijf Blurent komt de moedermaatschappij uit Cuneo in 2000 met een eigen campermerk: Blu Camp.
Blyss Transporttechnik, opgericht in 1996, uit het Duitse Seesen , fabrikant en handelaar in aanhangers , brengt in 2021 een caravan/aanhanger combinatie uit waarin motoren of een quad meegenomen kan worden, aangeduid als Speedcaravan.
Bocar
In de 70er jaren werden er in het Groningse Winsum bootcaravans gebouwd. De productie vond plaats in een sociale werkplaats voor kansarmen , ondersteund door het Wilhelminafonds. De fabrikant is in 1980 failliet gegaan nadat er pas 48 gebouwd waren. De prijs bedroeg, incl. buitenboordmotor ˙ƒ 22.500 ( € 10.000). Het onderstel bleef, bij ter waterlating, op het land achter.
Bocklet
In 1984 sticht Michael Bocklet de firma “Bocklet Wagenbau”. In 1993 werd de firma omgevormd naar Bocklet Fahrzeugbau GmbH, in welk jaar ook een nieuwe fabriek in Koblenz wordt betrokken. Daar bouwen een 20tal medewerkers individuele woon- en reiscampers .
La Boheme
Voor La Boheme caravans ,zie ook : Niewiadow. Daarnaast heeft tussen 1974 en 1987 het Franse La Boheme caravans en de laatste drie jaren ook campers geproduceerd.
Bollore
Bretonse fabrikant welke in de periode 2002-2007 campers produceerde. De stijl was gebaseerd op tekeningen van Tekoprom, welke in 1998 twee modellen uitbracht.
Borevagnen
Het Zweedse ” AB Åseleprodukter” uit Åsele produceerde tussen 1966 en 1974 caravans onder het merknaam Borevagnen. Grootste productie aantal was 159 stuks in 1969.
La Bouriquette
La Bouriquette is een teardrop caravan , geproduceerd in een eenmanszaak van Maxime Morel in Champ-du-Boult (Noues-de-Sienne), in de buurt van het Franse Vire, Sinds 2019 is deze op de markt en de productietijd bedraagt een maand.
Bravia Mobil
Het Sloveense Bravia Mobil, merknaam afgeleid van BRAnko VIdmar Avtodomov (=motorhome) is in 2005 door het echtpaar Branko en Vesna Vidmar opgericht.
Bravia Mobil staat los van het familiebedrijf Pohištvo die sinds 1980 hotel- en kantoorinrichtingen vervaardigt en nu het interieur van de campers levert.
Sinds minstens 15 jaar bouwt Bresler camperbusjes in Sachsen.
Brisebras
In 1996 sticht Jacques Brisebras een bedrijf in camper interieurbouw. In deze heeft het bedrijf een zeer opmerkelijke samenwerking met 3C Cartier , in wiens opbouw deze meubelinterieuren worden ingebouwd . Alle campers worden naar de individuele wensen van de klanten gebouwd waardoor er ook geen dealers zijn maar alles vanuit de twee afzonderlijke maar zelfstandige fabrieken geleverd worden. De firmanaam kan in een geheel genoemd worden als de campers 3C Carter/Brisebras.
Buccaneer
Buccaneer Caravans is opgericht eind 1968 door DW Shipley (ex-Abbey) en NC Harrision. In augustus 1999 neemt Explorer (Elddis) ook de merknaam van Buccaneer over. Na de herpositionering in 2009 door moeder Elddis is Buccaneer ( betekent: zeerover) een van de meest luxueuze caravans in Engeland. Sinds fenruari 2017 onderdeel van de Erwin Hymer Group.
Bullitresor is, wat de fabrikant zelf noemt, een slaapaanhangwagen voor sportievelingen en avonturiers. Men kan gemakkelijk in de wagen, welk op een gesloten trailer lijkt, twee fietsen en bagage meenemen. De kookplaat kan buiten de ” caravan” bevestigd worden en lijkt dus wat uitvoering betreft op een teardrop. Het bedrijf ” Verhufen , Messe und Event van Burkhard Verhufen is gevestigd in Mönchengladbach en actief sinds 2021.
Form-It uit het Duitse Swabenland is in 2000 in Maulbronn gesticht en voortgekomen uit het in 1992 gestichte PBC. In 2018 werd de standplaats verplaatst naar Mühlacker. Dit constructiebureau ging zich in 2008 toeleggen op onderdelen voor voertuigproducenten. In 2018 kwam daar de productie van, zoals zij het zelf noemen, woonkabines welke op expeditievoertuigen geplaatst worden bij . Het bedrijf levert bij de introductie in januari 2019 drie basismodellen in de prijsklasse van € 129.000 tot €199.000 excl. basisvoertuig. Bumo gebruikt natuurlijke materialen. De buitenbeplating is hout in een aluminium frame. Alle expeditievoertuigen worden , met 15 man personeel, individueel gebouwd.
Bunkervan
Bunkervan is een Spaanse fabrikant van buscampers, gesticht in 2015
Buskamper is een Poolse buscamper-fabrikant, opgericht in 2014.
Butler
Butler uit het Brabantse Raamsdonkveer bouwt op wensen van de klant camperbusjes voor 2-3 personen.
Burow Mobil
CL-Logistic AG , met als bedrijfsleider Claus Burow, is een samenwerkingsverband tussen Peugeot handelaren ,producent campers en toebehoren leveranciers . De campers in dit verband komen van Burow en zijn dus allen op basis van een Peugeotchassis. De busjes dragen de naam Burow terwijl de grote camper onder Liberté wordt vermarkt.
Burstner
In zijn timmerfabriek te Kehl, gestart in 1924, bouwt Jacob Bürstner in 1958 z’n eerste caravan. In de beginperiode voert men de merknaam Delphin. Vanaf 1966 exporteert Bürstner ook naar Nederland. Na de omvorming van Jacob Bürstner KG tot Bürstner GmbH in 1973 wordt de merknaam: Bürstner. In 1976 komt er ook een Fabriek in het Franse Wissenbourg: Bürstner SA. In 1986 start de productie van campers. In 1989 bedraagt de productie 20.000 stuks waarvan 6000 in Frankrijk worden afgezet, waardoor Bürstner daar marktleider is.
In 1992 treedt de familie Bürstner terug (vanwege liquiditeitsproblemen) en in 1993 neemt Dr. Otto Happel de zaak over. In 1996 worden alle Duitse activiteiten volledig in Kehl Rheinhafen geconcentreerd. Op 5 mei 1998 wordt Bürstner (675 man personeel) door Hymer overgenomen. In juli 2002 neemt Bürstner een 60 procent belang in de Franse stacaravanfabrikant Euro Concept, wat in april 2004 tot 100 procent uitgebreid wordt (500 stacaravans in 2005).