abbey

ABBEY

De Abbey Caravan Company is in 1969 door moedermaatschappij Cosalt opgericht. Cosalt start in 1966 met caravans met Humber als naam, maar dat roept verwarring op met de autofabrikant. In 1968 heeft Cosalt Safari caravans uit Stroud overgenomen. Eind 1992 besluit Cosalt, vanwege een inzakkende verkoop, de caravanactiviteit te verkopen en Swift ziet zijn kans om één van de Britse topmerken te  kopen.

De productie wordt naar Cottingham overgeplaatst en de fabriek in Grimsby gesloten. Bij een herstructurering van zijn merken laat Swift in de zomer van 2007 de merknaam Abbey vallen.

abiaceee

ACE/ABI

Terry Reed, mede-eigenaar van Astral, verlaat het bedrijf in 1962 om met een kapitaal van GBP 2000 zijn eigen firma, ACE Caravans in Hull op te richten. De eerste productie wordt zelfs naar Nederland geëxporteerd. Eind jaren zestig wordt de productie naar Beverley verplaatst en begint de firma ook met stacaravan.

In februari 1972 besluiten ACE en zijn buurman, Belmont Caravans, een in 1966 opgerichte stacaravan producent, samen te gaan en vormen ABI (Ace Belmont International). ACE blijft het caravanmerk.In 1973 verwerft ABI concurrent Elddis. De productie van Elddis blijft op de bestaande plaats in Durham. In 1978 besluiten vader Cook, de oprichter van Elddis en zijn zoon  de oprichters, de directie van ABI te verlaten en stichten niet ver van de Elddis fabriek  een nieuw bedrijf: Compass. In 1990 volgt een Management buy-out van Elddis en worden de banden met ABI doorgesneden. In de jaren negentig bouwt moeder ABI caravans voor Frankrijk, (Axxor) Duitsland (Cristall) en Nederland (Beyerland en Delta) en is dan de grootste fabrikant in Engeland en nummer drie in Europa. Toch gaat het in 1998 fout en komt het bedrijf in financiële moeilijkheden, zo erg dat 600 mensen hun baan verliezen en het bedrijf failliet gaat. De Nederlandse H2 groep neemt de matrijzen en merknamen van Beyerland en de zustermerken over.

Op 11 mei 1998 koopt Gary Klesch van Klesch Capital Investors USA het bedrijf van de bank. Herstart september 1998: ABI UK Ltd. In 2001 besluit ABI als stacaravanfabrikant verder te gaan en neemt Swift de caravantak over. Swift introduceert na zes jaar weer het merk ACE, tot zomer 2008. In deze periode worden ook ACE motorhomes gebouwd.

ACE 2

ACE Spanje

ACE Caravans SA (Autocaravans & Caravans Europe) is op 7 februari 1997 opgericht door Marco Antonio Sabater Montteagudo (namens Residenciales Moviles SA, een fabrikant van prefab-huisjes en vakantiehuisjes) en Felipe Pueyo Sánchez del Álamo (ex-partner van  Roller Ibérica, S.A. van 1975 tot 1996). Tussen 2007 en 2012 maakte ACE ook de Going caravans voor de Britse markt. In 2011 brengt ACE ook campers op de markt en in 2014 vouwcaravans. ACE is een zeer kleine Spaanse fabrikant. Voor de Duitse Strauber bouwt ACE in 2014 nog de Extreme camper, maar vlak daarna stop de caravanproductie . Op 21 oktober 2016 wordt de liquidatie aangevraagd. De prefab-huisjes afdeling blijft wel bestaan ( zie Altcasa ).

a1.png across

Across Car

Op 7 maart 2012 wordt in Aspe, Alicante, Spanje door Peyo Tendero Ferrari de firma Acröss Car opgericht.  De oprichter is de zoon van de gepensioneerde directeur van ACE Caravans uit de zelfde plaats. In 2013 biedt de firma 2 types caravans aan die veel gelijkenissen met ACE vertonen. In 2014 volgt een derde model en tevens introductie van campers en vouwcaravans. Nadat de Extreme Camper van Strauber eerst van ACE kwam, komt de Extreme woonwagen in 2016 van Across. Dit is een woonwagen met slede-out en uitklapbaar dak. Tevens brengt deze Duitse firma de Stauber Across Liner op de markt. Eind 2019 introduceert het Britse Freedom deze Spaanse caravans onder de naam Freecoss.

a.png

Action Mobil

Oostenrijkse fabrikant van expeditiecampers, gesticht in 1979 door Stefanie en Otfried Reitz, is op een zeer merkbare manier ontstaan. Het echtpaar Reitz bezat een reclamebureau en maakte  veel opnames in Afrika. De vrouwelijke modellen vonden dit maar stofferig en daarom besloot men een camper te bouwen, geschikt voor expeditiedoeleinden; de firmanaam was toentertijd Full Action Team. Daar Afrika-toeristen naar de herkomst van de wagen begonnen te vragen, kwam het idee op om met behulp van Duitse carrosseriebouwers eigen 4×4 terreinwagens te bouwen.  Zo is in 1979 Action Mobil geboren. Expertise kwam in 1989 in huis met de Hr Wirths. Deze trouwde in 1990 met dochter Daniela. Het echtpaar Wirths-Reitz nam in 2000 de zaak van de ouders over. Tot op heden zijn er ruim 250 wagens afgeleverd.

adria

ADRIA

In Nova Mesto, Slovenië, werden in 1965 de eerste caravans gebouwd. In groot Joegoslavië was Adria een onderdeel van Industrija Motornih Vozil (IMV), die ook auto’s als de Renault R12 en R16 bouwt. In oktober 1972 wordt een nieuwe fabriek geopend in Brezice en twee weken later in Deinze bij Gent, waar in 1982 de eerste campers worden gebouwd.

Het beste jaar voor Adria was 1980 met een productie van 26.757 eenheden. In 1987 tekent Adria een contract met MAZ Minsk  Automotive Plant (Wit Rusland) voor de uitwisseling van technologie aangaande de 350-400 modellen. In 1989 wordt IMV verdeeld in drie private bedrijven: Prevoz, TPV en Adria. Na de onafhankelijkheid van Slovenië heeft Adria het even moeilijk gehad.

In 1994 heeft de fabriek een capaciteit van 15.000 eenheden, maar is de productie ‘slechts’ 6000 stuks. Adria Caravan d.d. gaat in oktober 1996 failliet en wordt overgenomen door Adria d.o.o. Op 2 januari 2003 neemt Adria 50 procent van Fleetwood van Kabe over. Op 5 april 2004 verwerft Adria het Britse Fleetwood volledig. In 2005 wordt er in Nova Mesto een nieuwe fabriek gebouwd.

In november 2004 werd Autocommerce Mobil d.o.o. de meerderheidseigenaar van Adria Mobil d.o.o. Op 29 januari 2007 verandert Autocommercie zijn naam in ACH Investment Mgt, Co. d.d. wat meer in overeenstemming is met de belangrijkste activiteit en strategie. Op zijn beurt is ACH voor 92% in handen van investeringsmaatschappij Protej.

In september 2007 verwerft Adria de 40% aandelen van de Britse investeringsmaatschappij 3i in SunRoller waardoor het belang van Adria 80 procent in deze Spaanse fabrikant wordt. (gesticht 1973). Nadat Sun Roller reeds in 2009 het faillissement aanvraagt gaat de fabriek in de zomer 2013 definitief dicht daar reddingsacties niet tot een succes leiden.

Op 6 januari 2009 is dochter Fleetwood reeds failliet gegaan. In 2015 brengt Adria in Frankrijk als nevenmark van Sun Roller een nieuw buscampermerk uit: Elios.

In periode 2015-2016 wordt er door het Management van Adria ( Sonja Gole) met  de eigenaren een strijd gevoerd aangaande een verzelfstandiging waarbij ook de hulp van Kabe werd ingeroepen., mede doordat moedermaatschappij ACH  in financiële problemen verkeert. Maar doordat de aandeelhouders de preferentiële aandelen opkopen mislukt dat.  In oktober 2016  stemt Adria erin mee om het bedrijf te verkopen mits merknaam en personeel in Slovenië gewaarborgd blijven. Op 5 januari 2017 brengt Trigano een bod uit en start onderhandelingen. Op 22 september 2017 volgt de definitieve overname.

Aero Pit

Dieter Tropberger uit het Duitse Steinfurt bouwt thuis in zijn garage een caravan waarvan het voorfront spits toeloopt. In 1966 bouwt hij voor persoonlijk gebruik zijn eerste en in 1972 zijn tweede. Zijn derde en laatste volgt in 2008..

affinity.png

Affinity (es)

Affinity is een  Spaans campermerk, gesticht in juli 2014. Het is een samenwerkingsverband tussen het Spaanse Ilusion en het jonge merk Acröss. De campers worden bij deze laatste gefabriceerd. Het merk heeft maar kort bestaan.

Affinity( pl)

Affinity is een buscamperfabrikant uit Polen, Jacek Jaskot,  voormalige baas van het ook Poolse Globe-Traveller, is de eigenaar waar ook het Zweedse Kabe bij betrokken is, waar de productie in januari 2020 van start is gegaan.

aiesistem

Aiesistem

De firma AIESISTEM is gevestigd in Nogarole Rocca, in de provincie Verona (Italië) , opgericht in 1983,  startte in 1984 met de productie van campers, uitgaande van originele FIAT en FORD bestelwagens, model M3 en model M4. De productie is op het low-profile concept gebaseerd. In 2018 wordt het door My Home Autocaravans (opgericht 2017) overgenomen en productie verplaatst naar Pescantina. Op de beurs van september 2018 wordt “Aiesistem by My Home” als monoque camper gepresenteerd.

airstream

Airstream

In 1929 bouwt Wally Byam op het chassis van een T-Ford een caravan voor zichzelf. In 1932 start de productie van caravans, de naam Airsteam van het oudste Amerikaanse caravanmerk dateert van 1934. De aluminium caravan zoals wij die kennen komt in 1936 en was echter afgeleid van de 2 jaren eerder opgerichte, en inmiddels failliete Bowlus. Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden er in verband met de schaarste van aluminium geen caravans geproduceerd.

In 1967 wordt Airstream door Beatrice Foods overgenomen. Airstream overleeft de oliecrisis van 1979 (omzet $ 22 mln. verlies $ 12 mln.) dankzij een sterke moedermij. In 1980 wordt Thor Industries Inc. opgericht bij het verwerven van Airstream, door de heren Thompson en Orthwein. Omdat Europa andere technische eisen stelt, worden er sinds 2004 speciale Europese uitvoeringen gebouwd die in Engeland ontworpen zijn. In 2010 start men met de productie van buscampers op basis van de Mercedes Sprinter.  In 2014 komen deze campers ook naar Europa. Tevens wordt in 2014 besloten de assemblage in Engeland te staken en de productie voor de Europese modellen weer naar de USA over te brengen.

Ahorn2

Ahorn

Ahorn Wohnmobile is door de heer Hans-Joachim Reichmann  in 1991 in de Duitse gemeente Ahorn gesticht.  Het bedrijf is een private label en de campers kwamen zowel uit de Italiaanse stallen van de SEA Groep als van Rimor en PLA. Nadat Ahorn voor een achttal jaren niet geleverd werd, maakte het merk in 2013 een doorstart op basis van uitsluitend Renault. Deze worden op een speciale lijn voor Ahorn bij Rimor vervaardigd. Ahorn kent niet meer een traditionele dealerorganisatie; de campers worden door Renault-dealers verkocht.

Het bedrijf treedt in Duitsland ook op als onderdelen-leverancier van Italiaanse campers.

alaria2.png

Alaria

Topcaravanmerk van het Britse Lunar, welke in het najaar van 2016 werd geïntroduceerd als tegenhanger van Buccaneer uit de Explorer Group. Na het faillissement en de doorstart onder een nieuwe eigenaar in augustus 20219 voegt Lunar , Alaria alls een range binnen Lunar in.

aliner

ALiner

ALiner is een in 1999 in Nederland geïntroduceerde vouwcaravan, maar verdwijnt na een jaar weer van de markt. Producent is Columbia Northwest Inc. uit de VS. De wagentjes hebben uitgeklapt de vorm van een A. In de USA worden dat A frame travel trailers genoemd.

allcar

( Nuova) Allcar

Italiaanse fabrikant , gesticht 2001, van campertjes en Teardrop caravans, de Tommy Turtle en Tommy Dreamer. Verder vertegenwoordigt het bedrijf Niewiadow en de Eximo Sport in Italië.

alligro2

Alligro

Het in 1987 door Roland Kleinknecht opgerichte “ Kleinknecht Systemtechnik GmbH”  speciaal machinebouw, houdt zich ook bezig met ombouw van bestaande campermerken.

Op 21 maart 2009  komt Kleinknecht uit Ravensburg , een district met verscheidene camperfabrikanten, met een eigen camper : Alligro, welke op de individuele wensen van de klant wordt samengesteld.

AllRoad Reisemobile is een firma uit het Duitse Chemnitz die zich specialiseert in het verhuur van 4×4 campers. In 2021 komt er een 4×4 camperbus op de markt onder de naam Atacama welke wordt ontwikkleld  i.s..m. met Dämmler uit Zwickau en Batoyo ook uit Chemnitz.

alpha 

Alpha

Alpha by Gerhard Barth was een Duitse camperfabrikant welke begin deze eeuw met serieproductie gestopt is. Behalve campers werden er ook campervans geproduceerd.  Barth trad later nog bij Eura in dienst maar houdt zich nu met service bezig.

Alphavan uit Wangen im Allgäu  is in 2020 opgericht door de heren Stefan Krause,Tobias Buhmann en Philipp Wex. Het familiebedrijf van Tobias Buhmann, GETA Interieurbouw uit de zelfde plaats zorgt voor de inbouw. Philipp WEx heeft al 20 jaren ervaring met Mercedes , de basisvoertuig van de buscamper.

amora

Jaap Raat Interieurbouw uit Den Bosch is sinds 2000 actief in keukens, badkamers en interieur-verbouwingen.  Daar hij vindt dat het slaapcomfort in camperbussen veel te lijden heeft komt hij in 2013 met Amora campers, waarin een z.g. RollOverLiftBed is toegepast, waarmee het merk een primeur claimt. Deze buscampers worden slechts via een dealer verkocht.

andrade

Andrade

Het Portugese bedrijf uit de buurt van Ovar werd opgericht in 1946 door de heer Jose Andrade, die haar activiteiten begon met de bouw van bussen en cabines. Eind 80er jaren werd er overgestapt naar campers . In 2016 sluit het bedrijf de deuren.

apollo

Apollo

Grootste Britse fabrikant van demontabele opzetunits. Hoewel het bedrijf in 1974 is opgericht waarbij de eigenaar een camper voor zichzelf bouwde voor een reis naar Spanje, kwam de productie van opzetunits, overgewaaid uit de USA , begin 80er jaren op gang.

arca

ARCA

ARCA (=Assistenza Roulette Camper Autocaravans) is in 1959 in Pomezia vlak bij Rome door de heren Cogliati en Barbieri gesticht met het idee om een “caravan op een voertuig” te bouwen. In februari  1961 introduceert ARCA de camper op de salon in Genua. Caravans worden tot begin 80er jaren geproduceerd en eind 90er jaren maakt het bedrijf een moeilijke tijd door.
In 2001 neemt Trigano het bedrijf over, de productie vindt sinds 2015  in Gimignano plaats waar ook modellen van Elnagh, Mc Louis, Mobilvetta en  Roller Team vandaan komen.

archemobil

Archemobil

Duits fabrikant van voornamelijk terrein(camper)wagens.

Arnold

In 1928 sticht Josef Arnold samen met zijn vrouw in het Duitse Ravensburg ” Fahrzeugbau Josef Arnold ” welke firma zich oorspronkelijk bezig hield met de productie van boerenwagens. In 1973 volgt de productie van de eerste campers . In 1975 zetten de 3 zonen van de overleden oprichter, t.w. Peter, Otmar en Peter jr. het bedrijf voort. In 1985 vragen de broers het faillissement aan en dan neemt RMB zowel de fabriek in Wolfegg als de productie van Arnold reiswagens over. Onder de naam Arnold wordt door RMB nog maar enkele maanden geproduceerd alvorens als modelnaam RM binnen RMB verder de gaan.  In de zelfde periode start de familie Arnold op het oude adres in Ravensburg een nieuwe fabriek op. Tussen 1985 en midden 1988 werden hooguit 40 wagens gebouwd alvorens begin 1989 definitief als Arnold Reisemobile te sluiten.

Unknown

ASSO

In 2014 introduceert PLA onder merknaam ASSO (=Aas) een nieuwe serie campers. Het lijkt maar van korte duur. Daar er in Italie een handelaar bestaat onder de naam ASSO Camper , wordt als merk–beeldnaam New Asso Caravan gekozen.

In 2019 brengt Astusboats van Jean-Hubert Pommois, reeds meer dan 15 jaren actief in de botenbouw (voorn. trimarans , totaal 500 boten) een teardrop -caravan uit met een deur aan de achterzijde. Merknaam wordt AstusCab. De eerste modellen werden leverbaar vanaf 2020. Het bedrijf is gevestigd in Brech, Britannië, Frankrijk

autocruiseautocruise oud

Autocruise

In 1992 startte Bessacarr in Mexborough met de productie van campers en bracht deze als Autocruise op de markt. Bij de verkoop in 1996 van Bessacarr door eigenaar Arnold Lever Group aan Swift werd het campermerk Autocruise aan een derde partij verkocht. De productie bleef tot aan het faillissement in oktober 2007 in Mexborough , waar men in 2005 een nieuwe fabriek betrokken had.  De  Swift Group nam het failliete bedrijf  over; nieuwe firmanaam Autocruise Motorhomes Ltd.

autohomes

Autohomes

CI Autohomes UK Ltd (1982) was in de 80er jaren de grootste Britse camperfabrikant. In 1992 gaat de fabrikant uit Poole failliet en koopt  Elddis het merk op. Tot 2000 wordt Autohomes nog door Elddis gebouwd.

autostar 2

Autostar

In 1985 besluiten de werknemers van de failliete caravanfabrikant STAR de productie, met financiële ondersteuning van Trigano, te hervatten met een wijziging:  in plaats van caravans worden campers geproduceerd.                                                                                                                                         De productie onder leiding van Marc Thuillier vindt een paar kilometer verderop in Saint-Brandon plaats. In 2001 neemt de Trigano Groep Autostar over.

autotrail

Auto Trail

Het bedrijf is altijd in Noord Oost Engeland gevestigd gebleven. Het  voormalige caravan-reparatiebedrijf  startte met de productie van campers in Stallingsborough in 1982. Na verscheidene keren van eigenaar veranderd te zijn geweest  maakt het sinds 1999  deel uit van de Trigano groep. Het bedrijf is nu gevestigd in Grimsby, North Lincolnshire.

as

Autosleepers

De familie Trevelyan bouwt in 1961 hun eigen camper. Nadat een dealer uit Bristol belangstelling toont en er vijf bestelt, wordt plaatsgenoot Bob Haling productmanager en Auto-Sleepers is geboren. De familie Trevelyan verkoopt in 1997 het bedrijf aan Steven Riley en Bill Cook.

In 2000 wordt het bedrijf verkocht aan Ian Capes en Stuart Johnson, wiens Marquis Company in 2005 wordt overgenomen door de Italiaanse SEA Group. In juni 2009 verwerven de huidige directeuren Geoff Scott en Mike Crouch de aandelen als gelijke partners waardoor ASG (Auto-Sleepers en Marquis Retail) terugkomen in Britse handen. SEA behoudt een minderheidsbelang. In 2010 begint men ook met de productie van hoogwaardige caravans, maar deze wordt in 2014 weer gestaakt. Vanaf midden 2015 worden er bij “Motorhomes and Caravans Thailand Ltd” in dit Aziatisch land campers geassembleerd.Op 3 januari 2017 neemt Trigano Auto-Sleepers over waarin Trigano middels de overname van SEA in 2012 al een minderheidsbelang heeft.

aventooo

Avento

In 1964 begint Piet van der Hagen met de caravanproductie op kleine schaal in Meerkerk. Ze worden verkocht door Schreuders Sport in Leerdam die voor diverse artikelen de
 merknaam Avento gebruikt. Wanneer van der Hagen zelf de verkoop ter hand neemt, blijft de naam Avento bestaan. De productie groeit van 100 in 1970 naar 600 in 1978.

In 1998 brengt Avento een Engels getinte caravan op de markt: Cottage. Op 24 maart 1999 vraagt Avento faillissement aan; op 14 april besluit de curator en de bank om Avento toe te laten treden tot de H2 Groep. Op 3 mei 1999 neemt H2 de boedel over en brengt de productie bij Kip onder. Voor de Master range en Cottage is geen plaats meer. Na het faillissement van Tirus in 2007 behoudt de nieuwe Kip de rechten maar een herintroductie blijft achterwege.

avondal.png

Avondale

Avondale Coachcraft is in 1970 door Gerald en Elleen Ball opgericht, versterkt met Louis en  Graham Bell in 1973. Het bedrijf maakte toercaravans en stacaravans. Het is altijd een familie bedrijf gebleven met in 1991 Christopher Bell als hoofd. In het najaar van 2007 overlijdt oprichter Gerald Ball. Op 16 september 2008 gaat het bedrijf failliet.

AvtoVAZ

AvtoVAZ , fabrikant van de ook bij ons bekende merknaam LADA , brengt o.m. een mini-camper uit , de Lada Granta, welke in Duitsland geprijst is voor € 30,000. Het model doet denken aan het wagentje dat het Italiaanse Wingamm uitbrengt (maar daar heeft het geen binding mee). Normaliter publiceren wij geen autofabrikanten, maar gezien de prijsstelling deze move. AvtoVAZ is trouwens voor 2/3 deel in handen van Renault.

awarduk

Award

In 1976 lanceert ABI zijn eerste Award. Award wordt zowel in GB als NL op de markt gebracht en zelfs een paar jaar in de VS. Bij het faillissement van ABI in 1998 verdwijnt ook dit merk definitief.

axxor

AXXOR

Axxor is het Franse zusje van Beyerland caravans. In 1998 gaat ABI failliet, de Engelse fabrikant van Beyerland, Axxor, Cristall en Delta. Beyerland wordt sinds 1982 exclusief voor de Nederlandse markt in Engeland gemaakt. H2 neemt middels de IRG groep de merknamen en matrijzen over en brengt de productie bij Chateau onder en dat geldt ook voor de zustermerken van Beyerland t.w. Cristall voor de Duitse markt en Axxor voor de Franse markt. De productie onder Axxor stopt al gauw: in 2009 worden deze in Nederland als ‘Axxor Beyerland’ uitverkocht.

azalai

Azalai

De Franse fabrikant PSI Azalai, uit de buurt van Marseille, produceert sinds 1983 4×4 terreincampers. Azalai staat voor ” caravan” of ” kameel trein”: De Azalai is een semi-jaarlijkse zout karavaan route beoefend door Toeareg handelaren in de Saharawoestijn tussen Timboektoe en de Taoudenni zoutmijn in Mali , of de handeling van het reizen met een caravan langs die route.AZ

AZ SYSTEM by Tecnocasa

Italiaanse merk opgericht rond 1975, Sinds 2004 brengt de fabrikant de zilveren ” Silverdream ” uit. Het bedrijf is een activiteit van Tecnocasa Srl, een makelaardij.                                                               Sinds 2004 worden de campers in Duitsland ook verkocht als ” Wanner Silverdream”. Echter in 2016 neemt Wanner de productie zelf ter hand.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: