Haaks : zie Tiny Houses

Hannes Camperverhuurbedrijf is in 2017 opgericht door Tim Aster op een Braunschweiger parkeerplaats. Inmiddels zijn er in heel Duitsland acht  vestingen.  Voor 2023 brengt het bedrijf onder eigen merknamen campers op de markt ( Hannes en Groszer Hannes).

hanroad

HanRoad

HanRoad is een in 2015 gestichte Frans buscampermerk, ontwikkeld door CSA Gérard,  en camperfabrikant Pilote die deze bussen ook produceert. CSA Gérard brengt de bussen op de (Franse) markt via een separate dealernetwerk. Sinds 2013 is HanRoad een volledige dochter van Pilote. In 2017 werd even overwogen deze campers ook buiten Frankrijk ( o.m. GB) op de markt te brengen maar daar zag men van af. HanRoad is een samentreksel van ” Habitat” en ” Van”. CSA Gérard brengt busjes op de markt onder de naam Mobispace. De firma CSA Gérard  dateert van 1929 en bracht in het verleden caravans onder dat merknaam op de markt.

Helix Camper

Helix Camper

Italiaanse fabrikant van camperbusjes uit de buurt van Turijn. Het merk verdwijnt in 2015.

hehn

Hehn 

In het begin van de 70er jaren produceerde Heinz Hehn  woonwagens , verkoopwagens, paardenkoetsen en hondenaanhangers. Spoedig werd de werkplaats te klein en verhuisde Hehn naar Duisburg-Reihenhausen. In de eerste jaren na de verhuizing lag de focus op woonwagens maar dat veranderde in 1976 als de eerste camper de werkplaats verliet. Daarna werden uitsluitend nog campers gemaakt waarbij speciale wensen van de klant geen problemen zijn. Rond 2010 is men met de productie gestopt opdat dit niet meer winstgevend was.

Henki Pod is een Britse fabrikant van teardrop-caravans welke voorheen, tot 2018, bekend was onder de naam Carapod.

herald

Herald

Herald is een dochteronderneming van Compass, die in 1998/2000 twee modellen uitbrengt. Niet in Nederland vertegenwoordigd geweest. Het bedrijf is voor gekomen uit de as van Autohomes in 1992 en later overgenomen door Compass.

hergo.png

Hergo

Het Spaanse Hergo, uit de provincie Vitoria,  produceerde vanaf het begin van de 60er jaren tot in 1996 caravans. De modellen hadden een  eenvoudige uitstraling en zelden voorzien van enige luxe. De kwaliteit liet op het laatst te wensen over. Na 1996 werden er nog tot in 2013 stacaravans geproduceerd.

De Heritage Caravan Company produceert in Plymount, vanaf september 2022,  onder de toepasselijke naam Heritage (erfenis)  , caravans in de jaren dertig stijl. Het is de bedoeling het eerste jaar zo’n 20 exemplaren te produceren, oplopend naar 50 per jaar.

Het Sloveense Herman Mobil d.o.o. is in april 2016 door Herman Rok opgericht. Het bedrijf bouwt campers en opzet-units. De aandelen zijn verdeeld tussen Herman Rok (66,60%) en
LastnikiBrglez ambient, mizarstvo, d.o.o. (33,40%)

her.png

Hero

Het Deense Kronings, fabrikant van rangeersystemen (o.m. Trolley) klimaat-, solar-, en alarmsystemen brengt begin 2017 een in eigen beheer geproduceerde ( teardrop-)caravan uit. Er zijn 2 uitvoeringen beschikbaar met een vanaf prijs van € 8500

hishoj dk.png

Hinshøj

Hinshøj Caravan A/S gesticht door Holger Jacobsen start in 1963 in het Deense Ålum bij Randers met de productie van caravans en blijft dit tot 1978 doen. Het bedrijf bestaat nog steeds maar nu als dealer van o.m. Fendt

hobby

Hobby

In 1967 bouwt Harald Striewski in het Noord-Duitse Fockbek in zijn eentje een caravan. Een jaar later neemt hij vier mensen in dienst en bouwt een kleine fabriekshal. In 1970 bereikt hij een productie van duizend stuks. In 1969 wordt de caravan in Nederland geïntroduceerd. Hobby neemt in 1976 Nordland-Zeltfabrik over. In 1984 volgt de introductie van campers en in 1985 loopt de honderdduizendste caravan van de band.
Op 1 januari 1998 is er de overname van de Fendt caravan –divisie.
In het jaar 2007 worden er 21.000 caravans en 2.700 campers gebouwd. Tot het concern behoort ook de Rendsburger Feuerverzinkerei GmbH (opgericht 1973) die onderstellen vervaardigt. In 2014 brengt Hobby haar eerste buscamper uit.  In januari 2013 wordt in Warburg een nieuwe dochtermaatschappij, Formlight GmbH, opgericht voor de vervaardiging van meubeldelen. bij Door de stagnerende Europese markt bedraagt in 2014 de productie nog 13.000 caravans en 1.100 campers.

Holzmobil, fabrikant van , zoals de naam al zegt, campers met een ecologische houten opbouw is in 2020 gesticht door Stefan Offenburger en zijn zoon Oliver uit het Duitse Furtwangen ( zwarte woud).  De firma Offernburger bestaat al sinds 1929 en is gesticht door Landolin Offerburger.

coc.png

Holdsworth , gesticht door Richard Holdsworth in 1968 was een van de eerste Britse camperbus-fabrikanten, voornamelijk gebaseerd op British Leyland. Hun eerste exemplaar was een VW waarvoor Richard het meubilair ontwierp en zijn vrouw Heather de bekleding. In de 90er jaren ging het bedrijf zich toeleggen op minibusjes maar dit betekende de doodsteek. Nadat een order voor een paar duizend busjes gecanceld werd bleef het bedrijf met een onverkochte voorraad zitten wat tot een faillissement leidde. in 1996 leidde. De firma werd door John Cockburn overgenomen waarna de firmanaam Cockburn Holdsworth werd ; in 1998 volgde het definitieve einde.

homecar

Home Car

Drie voormalige medewerkers van Constructam starten in 1979 HomeCar in het Belgische Maasmechelen. In 1981 neemt Chateau deze fabrikant over, de productie met series als Eureka (tot 1995) en Rally vindt vooralsnog in Maasmechelen plaats. Onder deze naam HomeCar brengt Tirus rond 2005 ook campers uit. Na een productie-opstart in Achel worden deze in een tweede fabriek in Lommel geproduceerd. Ook campers onder de merknamen Lunar en Cristall komen uit deze fabriek.

Bij het faillissement van Tirus gaat HomeCar zelfstandig als camperfabrikant verder. Daar Kip Nederland niet de merkrechten op HomeCar heeft, maar wel de modellenlijn van de caravans overneemt, gaan deze caravans verder onder de naam HomeStar. Echter, bij het faillissement van de fabrikant Mobile Partner in Overpelt (april 2011) verdwijnt HomeCar campers van de markt.

homestar

HomeStar

Na het faillissement van Tirus verwerft Kip Nederland eind 2007 de modellen van HomeCar, maar niet de merknaam. De voormalige HomeCar caravans worden in het najaar 2008 geherintroduceerd als HomeStar. Na het faillissement van Kip Nederland in 2010 komt het merk vooralsnog niet terug op de markt.

holidaycamp

Holidaycamp

Holidaycamp hefdakcaravans zijn expliciet voor de Nederlandse markt gemaakt (1998) door Pluma Spanje t.b.v. Twentse Ros te Almelo. De merknaam zou oorspronkelijk Holi Camp zijn, maar dat gaf verwarring met Holtkamp.

horizon

GLÉNAN CONCEPT CARS is de Franse fabrikant van Horizon  welke veelal op basis van Renault Trafic sinds 2002 buscampers bouwt.

HOTOMOBİL RESTAR A.C  is een Turkse fabrikant van campers ,buscamper, een opzetunit en (mini-)caravans.               RESTAR  begon haar commerciele activiteiten  in 2015.

HRZ

HRZ 

Reeds in 1972 richt de student  Hans-Ulrich Zenth zijn eerste campertje in om er mee naar Engeland te reizen. Na een aantal koopopdrachten richten de broers Hans-Ulrich en Reiner HRZ Reisemobile op. De productie betreft compacte camperbusjes. De firma is gevestigd in Öhringen bij Heilbronn.

hunerkopf

Hünerkopf

Klaus Hünerkopf neemt in 1969 een bestaande bedrijf uit 1955 over in de bouw van o.m. winkelinterieur. In 2000 volgt de (om-)bouw van campers naar wens van de opdrachtgever. En als je iets speciaals wilt, kan deze camper ook gepantserd geleverd worden, je hebt wel een groot rijbewijs nodig!

Franse  fabrikant van teardrop-caravans , opgericht door  Laura Ballario, een jonge interieur-architecte uit Toulouse die in 2018, met behulp van haar vader, die betrokken is bij de bouw van kleine houten camping-chaletten, haar eerste twee  prototypes gebouwd.

Daar er iin het voorjaar van 2019 al 15  stuks van dit model, genaamd My Drop, besteld waren , heeft ze in maart 2019 haar bedrijf Hundred Miles gesticht en bouwt ze met drie personeelsleden in dienst, de wagentjes, die vanaf mei 2019 afgeleverd worden, . Als firma-naam is gekozen voor Hundred Miles. De productietijd bedraagt momenteel 100 uren.

Hunter Nature was van oorsprong een machinefabriek, in 1987  opgericht door Hamdi Tezulas in het Turkse Kocaeli .           Doordat men vond dat er in Europa weinig of geen Of -the-Road caravans waren begon men in 2019 met de productie hiervan.    Het model Campravan Raptor RC wordt via een Duitse importeur in West Europa aangeboden.

hylander

Hylander

In 1993 start Coachman de productie en de export naar Nederland onder het Hylander-merk. Door de grote lokale vraag naar Coachman, stopt men in juni 2003 met Hylander. De importeur schakelt daarna over op het merk Lowlander, geproduceerd door Dethleffs.

hymer group

 Erwin Hymer Group.

De merken welke  vertegenwoordigd waren in Hymer AG  en CMC worden in een nieuwe groep samengevoegd: Erwin Hymer Group.                                                                                             Tot deze nieuwe groep gaan behoren : Bürstner, Carado, Eriba, Hymer, Niesmann+Bischoff, Laika, LMC/TEC,  Sunlight  en de toebehorenspecialist Movera, de verhuurder McRent en spoedig ook de in 2013 verworven Goldschmitt.   Deze merken samen maken een omzet van 1,2 miljard euro , 25.000 campers en 10.000 caravans per jaar bij 4.000 medewerkers. (2013).

In 2012 is Hymer van de beurs afgehaald nadat alle aandelen weer in de familie waren; CMC werd dat jaar ook opgeheven. In 2014 wordt 3 Dog vouwwagens verworven. In februari 2016 verwerft de EHG het Canadese Roadtrek , fabrikant van buscampers. In dat jaar werd ook een nieuw campermerk geintroduceerd: Etrusco , welke bij Laika gebouwd wordt als instapmerk ( a la Sunlight/Carado) voor zuid Europa. Op 8 februari 2017 verwerft men de Britse Explorer Group met de merken Elddis, Compas, Buccaneer en Explore.

Vanaf 2015 behoeft een bepaald merk caravan/camper niet meer uit de oorspronkelijke fabriek te komen. Zo komen de Bürstner Premio, Eriba Exiting, Dethleffs Go en de LMC Viva uit een en de zelfde (LMC-) fabriek in Sassenberg.  Vanaf serie 2017 bouwt men in Neustadt alleen nog maar campers, ( voor als nog Carado en Sunlight) verdwijnt de productie van campers uit Sassenberg en ligt het in de bedoeling in Isny (Dethleffs) alleen campers te gaan bouwen. In de nieuw gebouwde fabriek van Laika/Etrusco rolt als eerste een Bürstner buscamper van de band. Eind 2017 ook de busjes van Carado/Sunlight. In 2016 neemt EHG het Canadese Roadtrek over. Per 1 februari 2019 neemt het Amerikaanse Thor Industries Inc. de EHG , met uitzondering van het Amerikaanse EHG waar o.m. Roadtrek aan toebehoort, overgenomen. De in 2014 overgenomen vouwwagenfabrikant 3Dog sluit eind 2019 en worden merknaam en materialen begin 2020 aan Campwerk verkocht. In januari 2020 richt Thor Industries Hymer USA op, die zich bezigt houdt met producten gemaakt naar Europese maatstaven.

hymer

Hymer

In 1956 worden in Bad Waldsee door ERIch BAchem samen met Wolf Hirth de eerste Eriba’s gebouwd. In feite bouwden deze twee voor de oorlog reeds enkele caravans genaamd Aero Sport. Men laat ze bouwen bij Alfons Hymer, een carrosseriebedrijf in Bad Waldsee en in 1957 wordt de handelsfirma Eriba Hymer Fahrzeugbau opgericht. Vanaf dat moment werkt daar ook de zoon van Alfons, Erwin Hymer (die tot zijn overlijden op 11 april 2013, directeur/eigenaar blijft).

De Puck wordt in 1958 geïntroduceerd. In 1960 overlijdt Erich Bachem zeer onverwachts. In 1961 volgt de intro van een camper, maar kort daarna moet de productie gestaakt worden door het faillissement van de chassisfabrikant Borgward. In 1972 volgt de herintroductie met de Hymermobil. In 1968 brandt de fabriek in Bad Waldsee volledig af. In de periode 1970-2009 worden in een Franse fabriek de Touring-modellen gebouwd.

Tussen 1976 en 1982 was Erwin Hymer partner in Middendorf GmbH (Frankia). In 1980 richten de heren Thurn en Eicker (TEC) en Erwin Hymer CMC op. Hierin werden de merken TEC, Hymer en Dethleffs ondergebracht. Hymer-Eriba GmbH ontstaat uit Eriba GmbH & Co en Hymer KG. In 1983 verwerft Erwin Hymer de alleenrechten van CMC (Caravan MotorCaravan). In 1991 neemt Erwin Hymer het noodlijdende LMC over en brengt deze onder in CMC. Hymer wordt uit CMC gelicht. In 1996 overname door Hymer AG van Niesmann und Bischoff GmbH. Op 5 mei 1998 volgt de overname door Hymer AG van Bürstner en in 2000 van Laika caravans SpA. uit Italië. Op 11 april 2013 overlijdt Erwin Hymer op 82 jarige leeftijd.

Het Hymer concern bestond uit: Hymer AG en CMC Caravan GmbH & Co KG. Hymer AG was in 1990 een beursgenoteerde onderneming waarvan 80 procent van de aandelen in het bezit waren van de Fam. Hymer.  CMC was een privé-onderneming van Erwin Hymer. Tot Hymer AG behoren onder meer: Bürstner GmbH.
 Hymer-Eriba GmbH .
Niesmann + Bischoff GmbH.
 Carado GmbH. 
Laika Caravans SpA.

Tot CMC behoorden:
 LMC Caravan GmbH & Co KG
, TEC Caravan GmbH & Co KG
 Dethleffs GmbH & Co KG en haar dochter Sunlight GmbH 
(Een Kommanditgesellschaft (KG) heeft geen rechts- persoonlijkheid).  In 2012 is CMC opgeheven en in Hymer geïntegreerd. Alle aandelen zijn weer in bezit van de familie Hymer. ( zie verder de Erwin Hymer Group).

hymercar

Hymercar

Vanaf  2013 brengt Hymer camperbusjes uit onder de merknaam Hymercar.  De Duitse fabriek bouwt ook de Laika CamperCar.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: