Nano

Andreas Franz bouwt sinds midden jaren 90 hondenaanhangwagens. Dit onder de merknaam Bobbybox en zijn webwinkel heet Belloshop. Dat veranderde in 2012 toen een klant opmerkte dat hij wel gek was; zijn hond overnachtte in een geïsoleerde driesterren hondenaanhanger en hij lag met zijn broze botten op de harde laadvloer van zijn auto . Toen kwam de vraag, kun je voor mij ook niet …… En ja dat kon, en zo ontstond in 2012 Nano Caravans . De twee modellen zijn Birdy en Bamby . De wagentjes zijn resp. 1,71 en 1,9 m. breed en wegen leeg resp. 125 ! kg en 295 kg. Laadvermogen resp. 175 kg en 205 kg. Prijzen vanaf resp. € 3699 en € 5995.

nct.png

NCT

New Carrozzeria Torinese (NCT), is een bedrijf dat al lang actief is in speciale en professionele voertuigen. De bedrijfsnaam behoeft geen vertaling. NCT , gevestigd in een voormalige Lancia fabriek, debuteert in najaar 2016 met camperbusjes , genaamd “NCT Automotive Life” bestaande uit drie modellen,  twee op basis van de Fiat Ducato en een met Renault Master. Maar het camperbedrijf is geen lang leven beschoren. Na 2017 wordt niets meer vernomen.

NCT levert ook mobiele busjes voor het Italiaanse Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen, welke voorzien zijn van nier dialyse apparaten. Hiervoor is het een samenwerking aangegaan met EasyDial Inc., het Californische bedrijf dat in 2013 door de Italiaan Renato Giordano is opgericht.

nest.jpg

Nest

Een multifunctionele slaapplaatsaanhanger voor € 2500 uit Zutphen.  ( merknaam niet te verwarren met zijn Amerikaanse tegenhanger) De gebroeders Göbel van Burton Car Company bouwde een prototype in 2006. Veel verder dan dat is het ook niet gekomen.

elcamp

Neo-traveller

Het Poolse Neo-Traveller bouwt sinds 2006 campervans.  In 2012 is er samenwerking tot stand gekomen met Elcamp HSK Auto, gesticht 2009, waardoor de wagens vanaf 2015 aangeboden worden door Elcamp Traveller als Globe-Traveller.

The Next Generation

In 2014 kondigde een Amerikaanse ondernemer, Matt Attenborough, een op handen zijnde introductie aan van een slide out caravan van fiberglas welke in Dubai geproduceerd zou gaan worden. Hiervoor zocht de onderneming wel crowdfunding onder particulieren.  De introductie werd aangekondigd voor Birmingham , oktober 2014,  en Florida USA in januari 2015. Echter , in Engeland heeft niemand ooit van TNG gehoord, waaronder zeer gewaardeerde journalisten. Ook de officiële website ging uit de lucht, hoewel Attenborough dit aan problemen bij de provider wijtte.

niesmann

Niesmann+Bischof

Elfriede en Hugo Niesmann stichtten in 1955  hun caravan dealerbedrijf waar de belangrijkste merken vertegenwoordigd waren.  In 1975 start men met de import van overzeese campers maar eind 70er komt hier door de ongunstige dollarkoers een einde aan. De alklovencamper Clou wordt in 1981 gebouwd en  wordt tevens  “Niesmann-Bischoff-Clou Produktionsgesellschaft mbH ” gesticht welke in 1991 wordt omgevormd tot Niesmann+Bischoff GmbH. In 1992 wordt hun voormalige Amerikaanse leverancier, Fleetwood Enterprises eigenaar van N+B. In 1993 betrekt men een nieuwe vestiging in Polch ( Eifel)  In 1996 neemt  Hymer de meerderheid in het bedrijf van de Amerikaanse Fleetwood over. Opgemerkt dient te worden dan Niesmann als caravan- en camperdealer nog steeds in Polch bestaat.

De fabrikant bouwt ook voor Hymer de HymerLiner , waarbij de techniek is afgeleid van de Flair.

nie2

Niewiadów

De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot 1920, toen de joint stock company Nitrat chemische producten en producten voor het leger maakte. Het hoofdkantoor van het bedrijf was in eerste instantie in Warschau, in afwachting van de bouw van een fabriek in het Poolse Niewiadowie in 1924. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een deel van het bedrijf vernietigd, de rest overgenomen door bezettingstroepen. In 1950 verandert het bedrijf zijn naam in Niewiadów.

In 1955 komt de fabriek onder het ministerie van industrie Predom en verandert de naam op de producten in Precisie Niewiadów. Sindsdien ontwikkelt het bedrijf een verscheidenheid aan producten, onder meer kerstversiering, kano’s, zeilboten, molens en in 1964 ook boten. Pre-dom betekent: alles voor het huis.

De productie van caravans begint in 1966 caravans. De typebenaming is Tramp en in 1970 komt de Romi. De naam van de  fabriek in huishoudelijke apparatuur en toerisme  is eerst  Prespol-Predom en in 1986 weer Niewiadów. In 1973 wordt de beroemde caravan N126 gelanceerd en in 1976 de N132. De benaming N126 is afgeleid van de Polski Fiat 126.

In 1994 werd het bedrijf omgevormd tot een naamloze vennootschap. De volgende stap is de scheiding van de twee bedrijven: Trailers fabriek Niewiadów SP. z o.o. en diervoederfabriek FAD Niewiadów SP. z o.o. In April 2006 is er een samenvoeging van alle bedrijven in Niewiadów S.A.

De caravans worden in Nederland verkocht onder de naam Predom, in Engeland als Freedom, in Duitsland als Niewiadow en Cadet in de USA. Verder :Bambina in Spanje, La Bohème en SAWA in Frankrijk, Enka in Italië, Poksi in Finland , Euro in Australië en TCube in Korea.. In samenwerking met Kabe werden er tussen 2008 en 2013  Eximo caravans gebouwd. Dit is een dochtermerk van Kabe.

In 2011 komt het conglomeraat Niewiadów S.A. in staat van faillissement en wordt naasting gezocht naar  kopers van de verschillende divisies.  Pas op 9 september 2013 wordt er een koper voor de trailer-divisie gevonden, t.w. ZAKŁAD PRODUKCJI PRZYCZEP NIEWIADÓW Sp. z oo ( =Manufacturer plant trailers) van Tomaszów Mazowiecki eigenaar van Boro, die zowel fabriek als merknaam overneemt. Er vindt in 2016 ook export naar Australië plaats.

In 2010 echter werd er een project opgestart om tot de ontwikkeling en productie van een camper te komen. Deze komt onder de merknaam Romer op de markt en in 2014 zouden  ook caravans onder deze merknaam volgen, maar dat kwam niet van de grond. In 2016 is Romer opgekocht door Niewiadow. In 2017 worden de caravans in Korea op de markt gebracht onder de merknaam T-CUBE.

nobelart

Nobel Art

Nobel Art is een eigenmerk van de grootste Duitse handelaar Palmowski uit Bielefeld.  Deze firma hanteert dit merk voor de restpartijen van zowel Italiaanse ( Elnagh en Roller Team) als Duitse fabrikanten.

no mad

No Mad Evasion

No Mad Evasion was een Franse fabrikant van opzet-units , gesticht in 2004 in de buurt van Le Havre. In mei 2015 stoppen de eigenaren met deze activiteit om zich met andere zaken bezig te houden.

nomadic it.png

Nomadic

Novadic was een kleine (bestaande) Italiaanse camperfabrikant. Het leverde 3 polyester-modellen.

nordic

Nordic

Nordic werd in 1990 te Kristinehamn  Zweden, door Ove Andersson en zijn twee zonen , Stefan Andersson en Per Grödevik gesticht . Voordat Ove het familiebedrijf in campers begon, werkte hij bij  Cabby . Het ontstaan is min of meer een Management BuyOut van Cabby. Het aantal medewerkers schommelt tussen de 11 en 13 een een groot deel van de opdrachten komt van de Zweedse overheid (politie- en immigratiedienst.)

Nordvan GdR ( Gesellschaft bürgerlichen Rechts )

Het Duitse Nordvan start eind 2018 met de levering van camperbusjes op basis van de T5 en T6.

northstar

Northstar

Het Amerikaanse Northstar is in 1955 als Texson Campers door vader Ralph (Tex)  Willett en zoon Robert opgericht .  In 1961 gaat het bedrijf, welke dan alleen nog maar pop-up campers ( opzet units) maakt verder onder de naam Northstar. In de 80er jaren neemt kleinzoon Rex de zaak over. Het bedrijf claimt de grootste Amerikaanse fabrikant van opzet units te zijn en is ook in Europa ( o.m. Engeland , Frankrijk, Duitsland en Zweden) actief.

no.png

Notin

Hoewel Francis Notin in 1921 al een aanhangwagen bouwt, getrokken door paarden, volgt in 1928  een aanhanger achter een auto , in dat jaar stapt ook zijn broer Joseph in. De productie voor het toerisme komt in 1938 pas op gang, nadat een advocaat in Nice in 1933 om een caravan gevraagd had. Joseph Notin die als de nestor van de caravanindustrie in Frankrijk wordt beschouwd, neemt in 1934 de aandelen van zijn broer over. In 1948 komt de eerste kampeerauto en in 1968 de befaamde lantaarndakcaravan. In 1959 sterft Notin op 56e jarige leeftijd en in 1969 doet mevrouw Coursin-Notin het bedrijf van de hand. In 1990 wordt de productie van caravans gestaakt. In 1994 betrekt Notin een nieuw gebouw en in september 2005 een nieuwe showroom. In 2012 wordt Notin door Trigano overgenomen. Het bedrijf is sinds de oprichting nog steeds gevestigd in Panissières aan de Loire, waar men in het najaar van 2017 een nieuwe fabriek betrok waarbij de capaciteit van 150 naar 400 stuks per jaar stijgt..

novano

Novano / Doch 

Novano 636 camperbussen worden sinds 2012 door de Poolse firma Doch gebouwd. Het bedrijf heeft ook een prototype (Novano 480 ) van een retro-caravan gebouwd.

Nu Venture 

Britse fabrikant van kleine campers, opgericht in 1993 door Gordon Hulton.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: