ABI

Terry Reed, mede-eigenaar van Astral, verlaat het bedrijf in 1962 om met een kapitaal van GBP 2000 zijn eigen firma, ACE Caravans in Hull op te richten. Eind jaren zestig wordt de productie naar Beverley verplaatst en begint de firma ook met stacaravan.

In februari 1972 besluiten ACE en zijn buurman, Belmont Caravans, een in 1966 opgerichte stacaravan producent, samen te gaan en vormen ABI (Ace Belmont International). ACE blijft het caravanmerk. Midden jaren negentig bouwt moeder ABI caravans voor Frankrijk, (Axxor) Duitsland (Cristall) en Nederland (Beyerland en Delta) en is dan de grootste fabrikant in Engeland en nummer drie in Europa. Toch gaat het in 1998 fout en komt het bedrijf in financiële moeilijkheden, zo erg dat 600 mensen hun baan verliezen en het bedrijf failliet gaat. De Nederlandse H2 groep neemt de matrijzen en merknamen van Beyerland en de zustermerken over.

Op 11 mei 1998 koopt Gary Klesch van Klesch Capital Investors USA het bedrijf van de bank. Herstart september 1998: ABI UK Ltd. In 2001 besluit ABI als stacaravanfabrikant verder te gaan en neemt Swift de caravantak over.  Het bedrijf heeft in 2013 300 personeelsleden.

adria home

In 2003 wordt in Slovenië Sun Roller Adriatica d.o.o. gesticht en gestart met de productie van stacaravans onder de merken Sun Roller. in 2009 volgen stacaravans onder de merknaam van Adria. Nadat het Spaanse Sun Roller in 2013 definitief met haar activiteiten staakt, en de merknaam Sun Roller verdwijnt, gaan ook de stacaravans van Sun Roller verder als Adria Home.

alucasa.png

alucasa

Residenciales Moviles SA is een Spaanse fabrikant uit Allicante die sinds 1977 stacaravans maakt onder de merknamen Altcasa, Camelot en MovilCasa. In 1997 richt Altcasa met een derde partij caravanfabrikant ACE op, gevestigd op het zelfde adres.

AMS

Een van de merken van caravancentrum Stekelbos ( zie ook Stebo)

arcabo

Nederlandse stacaravan en chaletbouwer uit Nieuwleusen.

arronbrook

Opgericht in 1987, de fabrikant uit Hull GB, exporteert 60% van haar productie naar Europa, voornamelijk Nederland, België en Noorwegen. De Hollandia Chalets in NL komen van deze fabrikant, evenals Topline (en Evolution.)

atlas

Atlas uit Hull GB is begin 80er jaren opgericht als producent van stacaravans. Met de hulp van Fred Braithwaite, oud-medewerker van Cavalier Caravans, heeft men in 1981 ook getracht op de caravan-markt actief te zijn : echter niet meer dan 50 caravans, onder de merknaam Hilton, zijn geproduceerd en binnen het jaar met deze productie gestopt. Door de recessie kwam Altas in december 2008 in moeilijkheden en volgde een doorstart nadat 340 medewerkers werden ontslagen en de gebouwen aan BDO verkocht en teruggehuurd. In april 2015 kocht Atlas de fabriek terug.

retreat

Het Britse Bailey start in februari 2012 met caravans die speciaal ontworpen zijn om niet te reizen maar vast op een camping neer te zetten. Dit zijn dus geen stacaravans maar uit de kluiten gewassen caravans.

bk bluebird

BK Holidays is sinds 2009 een dochter van Willerby;  BK staat voor Bill Knott, de oprichter  van BK (holiday homes) Caravans ; Knott had in de 40er jaren ook Bluebird Caravans opgericht , welke firma in 1963 door Sprite werd overgenomen.  Nadat Knott CI Sprite had verlaten werd met Sam Alper van Sprite overeengekomen dat hij gedurende een aantal jaren niet terug zou keren in de caravan-bussines. Nadat deze periode voorbij was zet hij een nieuwe firma op,  BK en richt zich op stacaravans. CI Sprite heeft caravans onder het Bluebird merk tot 1969 uitgebracht maar gaat wel verder met Bluebird stacaravans. In 1981 ,toen het imperium van Sprite op instorten stond, verkocht CI Sprite Bluebird Holiday Homes aan BK.  In 2009 stopt BK Bluebird in Poole, Dorset met de productie. Daar de dealers overtuigd waren van de kracht en waarde van de merknaam, neemt Burndene Investments (Willerby ) , het merk over.

burstnermo.png

Moreva , uit het franse Étrelles, bouwt sinds 1999 stacaravans . In 2002 neemt Bürstner een belang van 60% in moedermaatschappij Euro Concept wat in april 2004 tot 100% wordt uitgebreid. ( productie 2005 zo’n 500 stuks). als gevolg van de crisis daalt de omzet van € 10,7 miljoen in 2007 naar € 6,7 miljoen in 2008 .Op 25 september 2013 besluit Bürstner , nadat in februari 2013 al een deel van het atelier gesloten was, de fabriek te sluiten waardoor 35 arbeidsplaatsen verloren gaan. Voor Bürstner blijven dan 2 opties over: productie voortzetten in Kehl of koper vinden , in een moeilijke tijd , voor het merk Moreva. Het schijnt dat er een derde optie overbleef: definitieve einde van het merk Moreva.

carnabay

Britse fabrikant van stacaravans, opgericht rond 1967.

co.png

Coco Sweet is het derde merk uit de Beneteau Group ( naast O Hara en IRM ). Het product is iets tussen een tent en een stacaravan in. Het concept dateert van eind 2014.

De Coco Sweet is een originele tent van 16 m2 gemaakt van half canvas, half kokosnoothout. Dezelfde isolatie als in een stacaravan met de gezelligheid van kamperen in een tent. Er is een kitchenette met koelkast en een uitschuifbare tafel met krukken.
De buitenkeuken vind u onder de ruime luifel met vlonder van 8 m2.

c.png

Continental Holiday Homes is een Britse fabrikant van stacaravans , gesticht in 2001 te Hull.

cosalt

Onder de paraplu van de grote Cosalt organisatie begon men op 25 mei 1966 met de productie van caravans onder de Humber merknaam. Door de associatie met de autofabrikant, werd de naam in 1969 veranderd in Abbey. In 1968 nam Cosalt Safari als luxe caravanmerk over en later ook Riviera en Welton in 1977.  Begin jaren 80 werd de Safari fabriek in Stroud gesloten. In 1992 besloot men met de caravanactiviteiten te stoppen om zich te concentreren op stacaravans. Swift nam het merk Abbey over en bracht het naar Cottingham over.                                                                                                                                                In het midden van de jaren 2000 is men op zoek naar een koper en werd de divisie uiteindelijk verkocht aan een investeringsmaatschappij in Leeds maar ging 12 maanden later failliet . Na het verlies van 240 banen en een fabriek, volgde  een management buy out en werd het bedrijf omgedoopt tot Cosalt Custom Homes  met 20 man personeel.  Deze  stacaravan fabrikant heeft tot 2008 bestaan ; daarna nam Victory de gebouwen over.                                                              

Opgemerkt dient te worden dat deze vrijetijdsdivisie deel uitmaakte van Cosalt Plc , welke zich met marine activiteiten bezig hield en houdt en nog steeds bestaat. De oorsprong ligt in 1873 en de naam Cosalt stond voor “Coal & Salt” aangaande service verlening aan vissersboten.

crl

CRL : chalet-residence-loisir, is een Franse fabrikant van stacaravans, die uitsluitend in Frankrijk verkocht worden.

delta mobilehome

Delta Caravans is in 1983 opgericht met 10 man personeel en is ook in Hull gevestigd. In 1992 startte men met de export naar de Benelux. In 2004 nam Mike Isaac het bedrijf over. In 2009 is men een meerjarige verbintenis aangegaan met  Recreahome uit Asten aangaande de levering van stacaravans. Home Line is een van de series die in NL ook als merk aangeduid wordt.

duntep

Ruim 50 jaar geleden kreeg Duntep, toenmalig bouwbedrijf, voor het eerst de vraag voor het bouwen van een stacaravan. Duntep ging de uitdaging aan en al snel werd dit nieuwe project een succes; terwijl de eerste stacaravan nog afgeleverd moest worden kwam er al een opdracht binnen voor de tweede. Zo richtte Duntep zich meer en meer op het ontwikkelen van stacaravans, om zich in 1980 definitief op stacaravans te richten. Later maakte Duntep de ontwikkelslag naar de bouw van prachtige chalets en mobiele bungalows, en is tot op heden de dag nog steeds geen uitdaging te groot voor Duntep. Het bedrijf is gevestigd in Staphorst.

eco.png

Ecocapsule

We zullen de Ecocapsule voorlopig maar kenmerken als een stacaravan. Dit huisje in een vorm van een ei zal zich qua energie zelf bedruipen: Dit middels een ingebouwde windturbine, aangevuld met zonne-energie en regenwater. Het ontwerp is van de Slowaakse Nice-Architects, die verwachten het model in het eerste kwartaal van 2015 in productie te nemen en deze eind 2016 van een onderstel op wielen te voorzien. Dan hebben we er een caravannetje erbij. (1 dec.2015)

ecolodgiq

Ecolodgiq is een vrij nieuwe tak van de NRG-groep ( Muller Homes) in de chaletbouw. (2012)

europa

Britse fabrikant van stacaravans , gesticht in maart  2009 door  Don en Graham Oades.           Nordwind is een dochter welke laatste in 2010 is opgericht.  De range Boston wordt ook als merk aangeduid.

evolution

Chalets van Evolution worden naar ontwerp van architectenbureau Slothoudber Design BV. gebouwd in de modernste stacaravanfabriek van Europa, zijnde Arronbrook  te Hull. Evolution valt in het lagere segment; de tegenhanger in hogere en middenklasse is Topline.

hollandia

Na een lange ontwikkelingsfase in samenwerking met architectenburo B. Slothouber BV en Arronbrook Caravans zijn deze kwaliteitschalets ontwikkeld naar Nederlandse specificaties, echter gebouwd bij Arronbrook in Engeland. 

IRM1

Het Franse IRM  (Idéale Résidence Mobile) is in 1992 door Jean Tessier opgericht en was daarmee de eerste producent van stacaravans in Frankrijk. IRM heeft inmiddels vier fabrieken in Frankrijk en een in Italië. In 2007 wordt IRM overgenomen door de de Beneteau Group, ’s werelds grootste fabrikant van zeilboten. In 2011 werd de 100.000 stacaravan afgeleverd; de jaarlijkse productie bedraagt 10.000 eenheden.

kraaikamp

Kraaikamp Wagenbouw b.v. ,in 1958 begonnen als doe-het-zelfwinkel in Amersfoort,  Nadat de eerste woonwagen voor de gemeente Amersfoort gebouwd was, steeg  de vraag zo dat het bedrijf zich in 1975 in Biddinghuizen vestigt. In 2007 volgt een verhuizing naar het industrieterrein in de zelfde plaats. Het familiebedrijf van Kees sr. is vandaag de dag uitgegroeid tot een betrouwbare partner voor de levering van woonwagens aan gemeenten en woningcorporaties en particulieren en mobiele bungalows voor recreatieparken en campings.  

lacet

Lacet Niederrhein is in 2006 ontstaan uit een voormalige stacaravan fabrikant.

likon

Het Nieuwleusense  Likon is sinds 1976 specialist in klantspecifieke bouw van recreatiechalets. Deze worden geplaatst op campings en parken door heel Nederland. In 2009 wordt Likon door Muller Homes overgenomen  en verhuist daarmee naar Heerenveen.

louisiane

Louisiane is in 1998 gesticht en heeft nu fabrieken te Loudéac in Bretagne et la Cavalerie in de Midi-Pyrénées. Het bedrijf maakt sinds april 2010 deel uit van de in 1984 gestichte Finadorm Groupe ; een zusterbedrijf van Louisiane is de chaletbouwer Fabre, een ander onderdeel van de Groupe sinds 2002.

master.png

De Spaanse firma Lercasa S.L. produceert sinds 1983 stacaravans onder de merknaam Master. Het bedrijf heeft in het begin ook nog even caravans geproduceerd. Het bedrijf is zowel op de Spaanse als Franse markt actief.

muller

P Muller richt in 1936 in Apeldoorn een bedrijf op in bakfietsen. In 1970 volgt de productie van stacaravans.   In 2001 later betrekt men een geheel nieuw pand in Heerenveen. In 2009 wordt Likon door Muller overgenomen.

nautil home

Nautilhome is een dochter van de Deniau Groupe, een bouwbedrijf in 1956 gesticht door  Louis Deniau. Nautilhome is midden 70er jaren opgericht.

nordwind

De Nordwind stacaravans worden sinds 2010 bij Europa Caravans in Hull gemaakt, naar ontwerp van WCW uit Drenthe.

normandy

Sinds de 80er jaren maakte Normandy Holiday Homes uit East Yorkshire stacaravans , oorspronkelijk alleen voor de export. Sinds 2003 wordt er voornamelijk voor de locale markt geproduceerd.  Sinds 2013 is deze onderneming echter niet meer actief.

o hara

Annette en Louis Roux lanceren in 1994 O’Hara , een nieuwe dochter van de groep Bénéteau, een Franse botenbouwer.  In 1998 wordt een fabriek in Givrand geopend, gevolgd in 2002 met een fabriek in Lézignan-Corbières. In de periode 1994-2012 werden 45.000 mobile homes gebouwd, 4.000 per jaar bij een personeelsbestand van 300.

Omar

In 1961 bouwt David Pleszko zijn eerste chalet en in 1962 wordt Omar Mobile Homes Ltd opgericht. In 1977 treedt  Paul Pleszko toe tot de firma, die in 2006 ook Chairman wordt van de Britse NCC ( National Caravan Councel). In 2013 neemt Omar Wessex over.

pemberton

Pemberton Caravans van de gebroeders Rigby startte eind 40er jaren met de productie van caravans in het Pemberton district van Wigan in noord-west Engeland. Pemberton verhuisde naar haar huidige locatie in  Woodhouse Lane in  Wigan in 1955. Grote uitbreidingen vonden plaats in de 70er en 80er jaren en in 1980 werd de productie ondergebracht bij ” Pemberton Leisure Homes Limited.” Nadat men in 1961 al eens met de productie van caravans gestopt was, heeft men in 1967 nog een jaar caravans onder de Pemberton merknaam uitgebracht. In de periode 1978-1982 heeft Pemberton ook de Knowsley caravans geproduceerd hoewel toen al de productie van stacaravans belangrijker en succesvoller was. Zo nam de Pemberton Group in september 1961 ook Cresta Caravans over, voornamelijk om de productiefaciliteit te verwerven. De merknaam Cresta verdween in 1967.

pigreco

Pigreco, fabrikant van bouwketen uit de omgeving van het Italiaanse Bergamo, richt in 2005 een stacaravan-divisie op.

.PK

PK Chalets uit Goes is begin van deze eeuw opgericht.

prestige

Chalets geïmporteerd door de Griftdijk , Nederlands ontwerp en gebouwd in Engeland.

rapidhome

Sinds  1998, produceert RAPIDHOME , een dochter van de Rapido Group (1962) , stacaravans in een van haar 2 fabrieken te  Mayenne  en Lot-et-Garonne ; de capaciteit bedraagt 3.000 stuks.

regal

Britse fabrikant van stacaravans.

rideau

In 1998 worden de eerste stacaravans van Ridorev ontwerpen en in 1999 wordt SARL Ridorev opgericht binnen de Véranda Rideau Groupe ( opgericht 1975) van Gustave Rideau  In 2012 wordt Ridorev Mobil-Homes gewijzigd in Mobil Home Rideau.

ridorev

Zie : Rideau.

shelbox

Shelbox is een Italiaanse fabrikant van stacaravans, opgericht juli 1996 met fabrieken in Italië, Kroatië en Frankrijk. In dat laatste land wordt Watipi als merknaam gebruikt.

rsp

RSP, wat oorspronkelijk stond voor Recreatie Service Putten is in 1997 door de familie Schreuder opgericht en verhuisde in 2006 naar de huidige locatie in Zeewolde.

samibois.png

Samibois is een Franse chaletbouwer uit begin 1990.

stebo

Chalet en stacaravans van caravancentrum Stekelbos uit Oterleek bij Alkmaar.

  sunroller2

Het Spaanse Sun Roller ( gesticht in 1973) maakte naast caravans ook campers en stacaravans. In 2003 wordt Sun Roller Adriatica d.o.o. gesticht en gestart met de productie van mobilhomes   onder de merken Sun Roller en Adria. Adria heeft dan al een minderheidsbelang in Sun Roller. In september 2007 verkoopt 3i haar belang aan Adria, die daarmee een meerderheidsbelang van 80 procent in Sun Roller verkreeg.  In 2009 vroeg de Spaanse onderneming haar faillissement aan waarna men tot overeenstemming met de schuldeisers moest zien te komen. In dat jaar vielen 74 ontslagen bij het bedrijf waar ooit ruim driehonderd mensen werkzaam waren en die de grootste fabrikant van stacaravans op het Europese continent was. Dit resulteerde in 2010 tot het opzetten van nieuwe projecten in onder meer de stacaravan business en een aflossingsvrije periode tot 2013. Als deze periode voorbij is kon men mede door de economische crisis niet aan de verplichtingen voldoen en heeft de rechtbank in juni 2013 de liquidatie aangekondigd. Volgens de Spanjaarden heeft de aankoop door Adria tot de ondergang van de Spaanse fabriek geleid. In oktober 2013 zijn er in Spanje ook grote protestacties omdat 112 gezinnen zonder werk komen te zitten ” dankzij” moeder Adria.  De mobilhomes van Sun Roller, welke in Slovenië geproduceerd werden, gaan verder als Adria Home.

sunseeker

Nederlandse stacaravanfabrikant welke vanaf het begin van de 80er jaren in Dordrecht gevestigd was als onderdeel van de Vlaanderen Groep.  Nadat de Vlaanderen Groep haar activiteiten in 2012 staakte is deze activiteit per 1 januari 2013 overgenomen door de Nederlandse Recreatie Groep : (NRG) en de productie verplaatst naar Heerenveen. In juli 2013 leverde de nieuwe producent het eerste exemplaar af.   NRG is voortgekomen uit Muller´s Carrosserie- & Wagenbouw en opgericht in 1936. Deze worden uitgevoerd in het moderne productiebedrijf Home Construct in Heerenveen. Op innovatieve wijze worden stacaravans van het merk Sunseeker gemaakt en chalets van de merken Muller , Likon en EcolodgiQ.

swift home

Sinds 2004 bouwt Swift  stacaravans. In 2017 betrekt het een nieuwe fabriek. Swift heeft in Engeland een marktaandeel van 80% (2016)

texiwood

ECOLODGE  is een samenwerking tussen twee toonaangevende bedrijven in hun vakgebied t.w. SIGEBENE en ESMERY CARON .

Samen hebben deze bedrijven  meer dan 50 jaar ervaring in hout en canvas .
Deze ervaring is volledig geïntegreerd in de EcoLodges TEXIWOOD .
SIGEBENE is gevestigd in Nogent – le – Roi in Eure et Loir , 75 km van Parijs . Met haar 48 werknemers is het bedrijf gespecialiseerd in interieur en houten kasten.

ESMERY CARON is een bedrijf gevestigd in Dreux , Eure et Loir . Deze groep , opgericht in 1897 , heeft meer dan 30 jaar in canvas . Dankzij zijn unieke know-how , ESMERY CARON ontwerpt, produceert , distribueert en installeert Tenten, hoezen en technische werken .

tobs

Tobs is een Duitse chaletbouwer uit Heinsberg, opgericht in 1970.

topline

Stacaravans uit de hoge- en middenklasse van het Britse Arronbrook . Tegenhanger in de lagere klasse is Evolution.

trigano mobil

In 1998 werd  Résidences Mobiles Trigano (RMT) opgericht. De eerste prototypes komen in 1999 uit de fabriek te Mamers ( Sarthre) en ook de fabriek in Portes les Valence (Drôme) wordt opgestart.         In 2000 draaien beide fabrieken op volle toeren.   in 2001 wordt de naam Résidences Mobiles Trigano veranderd in  Résidences Trigano. In Mamers werd in 1960 de nieuwe tentenfabriek van SA Raclet geopend, welk bedrijf in 1985 tot Trigano toetrad.  In 2005 verandert de fabriek haar naam  in Trigano MDC (Matériel De Camping) .     De fabriek in  Mamers telt 200 medewerkers. De productie bedraagt (2011) 700 stacaravans, 450 hefdakcaravans (Silver), 1800 vouwwagens, 300 bungalowtenten en 1000 tenten. In 2012 gaat de productie van stacaravans naar 880 stuks waarbij het personeelsbestand met 30 wordt uitgebreid. De fabriek in Portes les Valence dateert van 1990.; de productie is jaarlijks meer dan 1000 stuks.

ultimate

Stacaravans ontworpen door architectenburo B. Slothouber Design BV. , gefabriceerd voor caravan import de Griftdijk door Arronbrook te Hull.

Vaya Mobile homes  is een Bulgaarse firma welke vanaf 2023 een mobiele home levert welke ook als Tiny House of slide out caravan geclassificeerd kan worden. Het model heeft ook veel weg van de BeauEr  caravan uit Frankrijk .Daar het onder de 3,5 ton blijft en ook minder dan 2,5 m. breed is kan het als een caravan over de weg vervoerd worden . Het  is ontworpen door de bekroonde ontwerper Svilen Gamolov. Hij houdt veel van de rivier de Vaya en heeft het merk hier dan ook naar vernoemd. Van origine is Gamolov gespecialiseerd in meubel- en industrieel ontwerp.

victory

Victory Leisure Homes is gevestigd in Hull en is in april 2009 door  de JR Rix gesticht. JR Rix & Suns is actief sinds 1870 als rederij maar nu ook actief in petroleum, benzine , auto’s en transport. Nadat  Cosalt Holiday Homes in 2008 ophield te bestaan kocht Rix de fabriek op om haar eigen merk uit te brengen. In 2012 verhuisde men naar een andere locatie. De Mgr. Director van Victory is de voormalige directeur van Cosalt , Peter Nevitt.

watipi

Het Franse Watipi is sinds 2008  een dochter van het Italiaanse Shelbox SpA  . Deze laatste is in juli 1996 opgericht. Shelbox hanteert voor Frankrijk de merknaam Watipi.

wessex

Wessex is in 2005 opgericht en bouwt chalets; het bedrijf is in 2013 overgenomen door branchegenot  Omar.

willerby  

Willerby In het dorp Willerby, vlak bij Hull bouwt Walter Allen, fabrikant van bijenkorven, kleine primitieve caravans . Deze verkochten zo goed dat hij twee jaar later , in 1946, Willerby Caravans oprichtte. Willerby is de grondlegger geweest van de caravan-industrie in en rond Hull. In de 50er jaren kwam ook de productie van stacaravans op gang.  In 1968 werd door moedermaatschappij Burndene Group besloten dat Willerby met de productie van caravans stopt om zich op stacaravans te concentreren; dochter Robin zette de productie van caravans voort tot eind 1983 In 1996, de firmanaam “Willerby Caravan Company Limited ” werd veranderd in “Willerby Holiday Homes.”  In 1998 werd een tweede fabriek in Hull geopend. In 27 juni 2003 volgt een Management Buy Out . De nieuwe holding maatschappij is  SCAID Investments Ltd waaronder dus ook Burndene Investment PLC ( en haar dochters Willerby en BK Bluebird) , behoort.

wohnwagon

In 2013 wordt in Wenen door Theresa Steniger en Christian Fractal, WW Wohnwagon GmbH opgericht welke firma in 2014 een eerste prototype op de markt brengt van een ecologische houten huis op wielen ( mx.snelheid 25km/h.)  te verkrijgen in lengtes van 6m en 10 m. , te gebruiken als huis, kantoor, conferentieruimte, hotelkamer, rijdend showroom. Inmiddels (2015) wordt in serie geproduceerd.

xhc

XHC is een Nederlandse chaletbouwer uit Lichtenvoorde, gesticht in 2009  door Gerhard Kronenberg en René Abbink, voorheen al werkzaam in de chaletbouw.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: