fritz berger

In 1958 richt Fritz Berger in zijn achtertuin in Neumarkt een groothandel in campingaccessoires op. zowel in 1963 als in 1968 vinden er verhuizingen in Neumarkt plaats. In 1978 wordt een centenfabrikant overgenomen, gevolgd in 1982 door een luifelfabrikant. In 1984 wordt in Steinbühl im Bayerischen Wald een tentenfabriek geopend :Fritz Berger Textil GmbH. In 1997 volgt er een fusie met Sport Berger uit München. Door deze toevoeging van trekking en outdoorkleding wordt Fritz Berger Europa’s grootste verzendhuis. In 1998 volgt de eerste internetwinkel.In 2001 wordt Fritz Berger een dochter van Neckermann-Versand dochter van Karlstadt).              1 mei 2006 koopt investeerder Arques Fritz Berger voor een symbolische bedrag van Karlstadt-Quelle. In 2010 wordt Berger weer aan  investeerder MH-Beteiligungs GmbH. doorverkocht.

De catalogi van Berger, oplage 700.000, bestaat uit 550 pagina’s met 6.000 artikelen.  Eigen merken:CampiStar, Beaverland, Mountain Guide. Het bedrijf heeft meer dan 45 filialen w.o. Oostenrijk en Nederland (Rossèl Recreatie Nieuwegein).

frank

Begin 80er jaren sluit Knaus haar fabrieken in Ochsenfurt en Marktbreit. Vijf voormalige werknemers van Knaus stichtten samen Frankana , een groothandel in campingartikelen. Frankana is in zo’n 23 Europese landen actief. Op 3 oktober 1990 ( de dag van de Duitse Hereniging) wordt Freiko ( Freizeit und Kochen) opgericht met als doel om snackwagen t.b.v. Oost-Duitsland te leveren. Toen na twee jaren deze markt verzadigd raakte stapte ook Freiko op caravan- en campingaccessoires over, maar uitsluitend als groothandel.

obelink

Jan Obelink sticht in 1959 zijn eenmanszaak van 100m2. Inmiddels is het familiebedrijf, waarin zijn dochters Karin en Edith en schoonzoon Berrie Velthuis een van de grootste van Europa met 65.000m2 terwijl er verdere uitbreiding gepland is met 4500 m2 t.b.v. een showroom voor campers. Hypercamp is een eigen merk van Obelink.

reimo

Günter Holona, een gewezen leraar ,sticht in 1979 Reimo, afgeleid van REIseMObil, en bouwt  in het Duitse Egelsbach de eerste VW busje uit naar een campertje middels o.m. een hefdak. Tien jaren daarvoor had hij als hobby al iets dergelijks vor zichzelf gemaakt t.b.v. een vakantie naar Griekenland. Man van het eerste uur is ook  Kurt Manowski,  Midden jaren 90 neemt de verkoop van caravan-camper- en kampeerbenodigdheden middels de verspreiding van catalogi ( in 1989 de eerste kleurencatalogus) een steeds grotere vlucht. In 2014 betrekt het een compleet nieuwe magazijn in Weiterstadt.  Camp4 is een huismerk van Reimo. Het bedrijf  heeft vandaag de dag  180 medewerkers  op zijn drie standplaatsen  in Egelsbach, Bochum en Weiterstadt.

vrijbuit

Jaap van Zuijlekom heeft in 1985  als 24 jarige de Vrijbuiter in Rhoden opgericht. De firmanaam bedacht hij bij de KvK omdat hij zich een vrijbuiter vond.  In 2004 verkocht Zuijlekom zijn aan delen aan 2 medewerkers: Gerard Kremer en Ate van der Veen. In 2008 kwam er een tweede vestiging in Gouda, gevolgd door Roermond in 2010  en in 2012 in Zaandam.   In oktober 2013 stapte ook de familie Zeeman middels haar investeringsvehikel Navitas Capital als grootaandeelhouder aan boord. De Vrijbuiter is sinds 2000 ook eigenaar van De Waard tenten.

Op 1 augustus 2018  gaat de Vrijbuiter failliet, voor de Waard is al gauw een koper gevonden. nl. de Sunshine Group ( Dorema) . Vervat neemt de vestigingen in Gouda en Zaandam over . De vestiging in Roden gaat op 30 maart 2019 als Kampeerhal Roden , onder voormalige eigenaar Kremer , verder. In januari 2019 verandert Vervat haar naam in de Vrijbuiter en dan wordt in april 2019 ook de vestiging in Roermond weer heropend.

 

vervat

Vervat Megastore is in 1964 in Rotterdam opgericht. Naast Rotterdam waren er nevenvestigingen in Ede en Amsterdam. Het bedrijf vertegenwoordigde eind vorige eeuw , samen met dochter en “buurvrouw”  Linberg Recreatie, een groot aantal caravan- en campermerken. In 2009 waren er al geruchten dat Vervat in 2011 zou stoppen daar de ondergrond nodig was voor de nieuwe kuip.

op 27 september 2011 gaat Vervat na 47 jaren failliet. In een afgeslankte vorm, zonder o.m. caravans en campers, maakt het bedrijf in afgeslankte vorm op 30 november 2012 een doorstart. In aug. 2018 neemt Vervat 2 vestigingen van de failliete Vrijbuiter over. In januari 2019 wijzigt Vervat haar naam in de Vrijbuiter en gaat in dat voorjaar ook de vestiging van Roermond weer open.

wit maryvo

Op de plek waar de zaak nu nog steeds gevestigd is, begon mandenmaker Gerard (Gradje) de Wit in 1948 een dumphandel. Zijn vier zoons gingen hiermee langs de deur en bemerkten dat er een vraag naar tenten was. ….Dit was het begin van  campingsport de Wit in Schijndel.  De vloeroppervlakte bedraagt nu 70.000m2  Het bedrijf voert eigen merken, zoals Bardani, Safarica en DWS ( de Wit Sport). De importfirma hierachter is Maryvo (Mark en Yvonne de Wit, kleinkinderen van de oprichter.).

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: