logo-text.png

Eind 2017 wordt in Frankrijk eenfonkelnieuw camperbusmerk geïntroduceerd, genaamd Randger. Hoewel er niet veel woorden aan worden vuil gemaakt ,worden deze bussen ontwikkeld en geproduceerd in  de fabriek van Font Vendôme,  in Brantôme in de Périgord. Dit impliceert wel dat er weer een nieuwe loot aan de Trigano-boom komt te hangen, daar deze laatste de moeder van Font Vendôme is. Uit de zelfde fabriek komen ook de busjes van Karmann.  Randger wordt (voorlopig) alleen nog in Frankrijk en België geïntroduceerd.

rapido2

Rapido

Het familiebedrijf van Constant Rousseau wordt in 1961 in Châtillon-sur-Colmont gestart, maar verhuist in 1975 naar Mayenne. Men start met (vouw-)caravans en daar deze snel zijn op te zetten wordt als merknaam voor Rapido gekozen. In 1983 volgen ook campers en in 1998 stacaravans (Rapidhome). In 1998 wordt het stacaravanmerk Rapidhome gecreeerd. In 2001 stopt men na 40 jaar en 55.000 stuks met de caravans. De caravanmatrijzen worden aan Trigano verkocht. In 1993 neemt Rapido het in 1953 gestichte Esterel over en in 2005 het uit 1967 daterende  Fleurette. In 2006 brengt men geïntegreerde campers onder het merk Itineo uit. In 2008 verwerft het de kleine camperfabrikant Campéreve en wordt ook een tweede fabriek betrokken. Eind 2010 wordt het failliete Westfalia verworven. In 2002 heeft het Britse Bridgepoint Capital Group Ltd  nog een belang  in de Rapido Group gehad. Na de dood van Constant Rousseau in 1985 neemt zoon Pierre ( toen 32 jaar) de leiding over. Het merk City Van (2008) heeft maar kort bestaan en is in Rapido opgegaan. In 2014 wordt Dreamer geintroduceerd en in  september 2016 neemt de Rapido Group het Italiaanse P.L.A. ( incl. Giottiline) over en in september 2107 het Franse Stylevan en het Britse WildAx. In 2019 werd de Canadese buscamper-fabrikant Roadtrek overgenomen.

RC

RC

RC (Rubjerg Camping Center) is als caravanfabrikant in 1980 gestart door Henning Simonsen in Rubjerg. In 1989 komen daar campers bij. In 1986, wanneer zoon Leo de zaak heeft overgenomen, zijn er diverse strubbelingen en overweegt de eigenaar de productie naar Duitsland over te brengen.Op 1 augustus 1987 nemen de broers Ivar en Paul Lyhne de zaak over. De series heten dan Piccolo en Holicamp. In 1992, bij een productiecapaciteit van zeshonderd caravans en honderd campers, gaat de fabriek failliet. Inmiddels had Leo Simonsen in 1968 Blue Caravan opgericht welke in 1991 verdween.

.CARAVAN-SALON-2017-Die-Reisemobil-Manufaktur-Steffen-Schirner-Exhibitor-base-data-caravan2017.2538310-ath5UWoJSYSCPVSjAemNTw.png

Reisemobil-Manufactur

Steffen Schirmer startte in 2000 met de ombouw van gebruikte bestelwagens naar individuele camperbusjes. Vandaar die ongebruikelijke firmanaam. Later ook gevolgd door inbouw van nieuwe busjes.

Het Engelse Retro Tourer bouwt campers in de stijl van een Airstream caravan. Ook hier weer een klassieke verhaal aangaande het ontstaan van dit bedrijf eind 2012 : Het echtpaar Buzz  en Marion Burrell met 4 kinderen kon geen geschikte camper voor hen zelf vinden waar het gehele gezin in kan overnachten. Op basis van de VW T5 waar over het gezin beschikte werd een camper gebouwd. `Het publiek reageerde zo enthousiast dat hier een fabrikant uit voortkwam.  De wagen worden op specificatie van de klant gebouwd ( tot fish & chips en pizza wagen aan toe) en na een paar jaar werden er ook caravans toegevoegd.

Naamloos

Riepert

In 1997 stichten Wolfgang en Christa Riepert hun firma  Riepert Fahrzeugbau GmbH und Christa Riepert in Mülheim-Kärlich als service werkplaats  In 2004 ontwikkelt en produceert Riepert hun eigen merken rLiner en rClassic. In 2004 verhuist men naar Polch bij Koblenz. De rLiner is een camper van 11 meter, dus ook dit bedrijf is in het hoge segment vertegenwoordigd.

rimor

Rimor

Op 17 januari 1978 opgericht door Luano Niccolai, voornamelijk als camperfabrikant. In 1994 komt men ook een jaartje met twee types caravans: Squash en Polaris. In 2009 is er een herstart met caravans als de New Polaris, maar ook deze verdwijnt al snel weer. In 2009 komt Rimor met een instapmerk:CGo. In 2010 neemt Rimor Kentucky over; in 2012 verdwijnt deze laatste om in 2014 weer terug te keren.Middels een 60% aandeel in de nieuw gestichte onderneming “Luano Camp SrL” heeft Trigano in januari 2015 de meerderheid in Rimor verworven. De familie Niccolai, oprichter van Rimor, bezit de overige 40% in Luano Camp, gevestigd in Poggibonsi, welke onderneming nu over de faciliteiten en merknaam van Rimor beschikt. Sabrina Niccolai wordt CEO van Luano Camp met Francois Feuillet als president. Rimor verkocht in 2013/14 zo’n 1200 campers en verwacht voor 2014/15 een omzet van € 50 miljoen. Uit de fabriek van Rimor komen ook de campers van Kentucky en XGo. Op 2 april 2015 wordt de overname door Trigano door de rechtbank in Siena definitief bekrachtigd. Het bedrijf telt dan 106 medewerkers.

De Spaanse firma Rioja uit Santo Domingo de la Calzada in het district La Rioja, , is opgericht door Fernando Rioja in 1860. Het bedrijf , momenteel onder leiding van Fidel Rioja , is veelal actief in de sportsector, bouwt slede-out campers, speciaal voor (circus) artiesten, autocoureurs e.d.  De eerste slide-out stamt uit 2009 t.b.v. Nico Rosberg.

De Duitse firma RJH/Roland Bauer Spezialfahrzeuge GmbH heeft zijn wortels in de camperbouw maar produceert inmiddels voornamelijk paardentransportaanhangers. Dat neemt niet weg dat er daarnaast ook caravans en campers geproduceerd worden al of niet voorzien van een paardengedeelte.

rmb

RMB

RMB is in 1985 ontstaan toen voormalige leidinggevenden van Hymer het failliete Arnold Reisemobile uit Wolfegg overnamen.De type aanduiding van Arnold ( camperfabrikant sinds  1973) luidde: RM

Fahrzeugbau Josef Arnold was in 1928 in Ravensburg  ontstaan als producent van landbouwvoertuigen. In 1973 kwamen daar de eerste campers van Arnold Reisemobile van de band. De familie Arnold heeft in 1985 op het oude adres in Ravensburg nog een doorstart trachten te maken maar de nasleep van het faillissement drukte nog zwaar waardoor men in 1988 definitief stopte; er waren die drie jaren hooguit nog 25 campers gebouwd.

in 2001 neemt Rapido RMB over.  De fabriek in Wolfegg wordt in 2009 gesloten. De productie is inmiddels bij Frankia ondergebracht. De Le Voyageur-RMB komt uit de Franse fabriek.

logo_roadcar-300x114

Roadcar

In het najaar van 2015 introduceert POSSL een nieuwe campermerk onder de naam Roadcar welke geheel bij Capron geproduceerd worden. Dit instapmerk kan ook in woon-werkverkeer gebruikt worden.

ro-ad

Ro-ad

Het is zeer opvallend dat de Italiaanse Ro-ad Camping Car SRL Adami, handelaar in Possl, Roadcar en Globecar, waarbij van de laatste 2 merken de officiële distributeur een busje op de markt brengt met een type-aanduiding, afgeleid van Possl en Globecar , t.w. City 499. Dit busje met afwijkende indeling wordt sinds 2016 geproduceerd bij een kleine Duitse fabrikant , t.w. Wohnmobilbau Henrich

.Roadsleeper

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is roadsleeprer-1.png

De Roadsleeper is mini-(teardrop)caravan van Nederlandse ( Den Bosch) makelij. De introductie vond in voorjaar 2020 plaats.

Roadtrip

De Roadtrip is een buscamper op basis van de Mercedes Sprinter gebouwd door de Nederlandse firma Innova. Deze bouwt sinds 1985 ambachtelijke pleziervaartuigen en sinds 2008  campers.

Rocket Camper

Rocket Camper is in 2017 opgericht als dealer van Weinsberg en  Vantourer  en is opgericht door Swen Dluzak. Deze was in 1998 betrokken bij de oprichting van Hymer innovations- & designcenters. Daarna was hij productmanager bij Knaus/Tabbert voor de merken Knaus en Weinsberg. In 2020 brengt Rocket Camper onder eigen merk een camperbus uit ( Rocket One)  Deze wordt geproduceerd bij Volklandt. Volklandt is van oorsprong een kermisfamilie die startte met de bouw van kermisattracties en voertuigen daar voor.

rr.png

De onderneming  TSL Touring Sport Landsberg wordt in  1987 door Jürgen Landsberg in het Duitse Swisttal-Heimerzheim gesticht. Naast de dealerschap van allerlei campermerken start men in 2005 met de productie van individuele mobilhomes onder het merk Landsberg. Deze wagens zijn naar Europese concept. Naar Amerikaanse concept brengt men later Rockwood op de markt.

robel

Robel Mobil

Robel of  Robelmobil, werd door Günter Robel en zijn vrouw Agnes in 1994 in Mehringen gesticht. De onderneming ontstond in een machinehal dat voor landbouwdoeleinden werd gebruikt. In 1995 liep de eerste camperbus op basis van de VW T4 van de band.

r.pngRoberta Mobil is een jonge ( 2011) Sloveense fabrikant van camperbusjes. In 2016 wordt het merk Slo-Motion geïntroduceerd.

De Duitse firma Volklandt, die voor  verschillende merken buscampers produceert, brengt in 2019 een eigen buscamper uit onder de naam Rhôn Camp.

roller 1

Roller

Opgericht in 1948 als onderdeel van de firma Sairauto, een familiebedrijf gerund door Giorgio Toniolo. In 1973 start men  ook in een fabriek in Spaanse Gerona en vanaf 1974 heeft het bedrijf een licentie voor de productie te Lommel (B).  In 1973 wordt in alliantie met Sr. Josep Ordeix Sun Roller gesticht. Begin jaren 80 koopt Sr.Ordeix het belang van Roller in Sun Roller op.

In 1976 telt de totale productie 11.000 stuks en is sterk gericht op de export. In 1985 wordt de Italiaanse fabriek getroffen door een hagelbui waardoor 2000 caravans op het buitenterrein zwaar beschadigd raken. Men is er niet voor verzekerd. In 1989 gaat de fabriek failliet en wordt deze door het personeel in een coöperatie (Caravan e Autocaravan Soc. coop. r.l.) voortgezet. In 1996 wordt de productie definitief gestaakt.

roller team

Roller Team

In 1996 verwerft CI  de naam AUTOROLLER na het verdwijnen van Roller Calenzano. In 1988 verwerft de Schroeder handelsbank de meerderheid van de aandelen CI.   In 1999 wordt de CI groep overgenomen door Trigano en volgt de naamswijziging in Trigano SpA en wordt het merk Roller Team geboren.

roma1

Roma

Eigenlijk hoort dit merk niet thuis in deze galerij. Roma Caravans zijn niet bepaald caravans voor recreatiedoeleinden. Dat het een vreemde eend in de bijt is, blijkt ook wel hoe Roma er zelf over denkt. Het merk levert het meeste praat op in Engeland. Het merk Roma is in 1983 door Baz Warters in York gesticht (nadat hij tussen 1980 en 1983 met partner caravans produceerden met als merk NuVardo) maar is in 2004 gesloten. Er werden 3000 stuks gebouwd.

Onder leiding van Don Sullivan volgt in 2009 een herintroductie  en in 2010 wordt een nieuwe fabriek betrokken. Men biedt zelfs een Roma Baby aan voor dochterlief. Ook in Australië zijn er Roma Caravans verkrijgbaar, maar deze wagens zijn meer op het Australische design aangepast. Ook heeft de naam daar een andere betekenis: de fabriek is gesticht door Italiaanse Australiërs waarvan nu de derde generatie de leiding heeft.

romahome

Romahome

Romahome is een Britse fabrikanten van kleine campers, gevestigd op het eiland Wight.           . Romahome Ltd. komt  in 1993 voort uit “Island Plastics Ltd.” en is een dochter van de ‘Freeborn Motor Group” , een auto- en camperdealer in Zuid Engeland,

romer

Romer

Romer Niewiadów Sp. z oo is een Pools bedrijf, opgericht in 2012                                                        In 2010 is een project opgestart, geïnitieerd door de voorzitter van de raad van bestuur van Niewiadow  – Roman Bierzgalskiego met als doel over 2 jaar met een camper te komen . in 2011 echter komt het conglomeraat  Niewiadow in staat van faillissement maar de ontwikkeling en productie van de nieuwe camper gaat wel door.  Het duurt tot september 2013 voordat de Poolse Ministerie een koper voor haar trailer-divisie gevonden heeft.: Boro Sp , een producent van aanhangwagens.  De campertak gaat als Romer verder en produceert in het eerste jaar 70 stuks.In oktober 2013 besluit Romer ook caravans in haar programma op te nemen.  Hiervan werden ook prototypes getoond  maar na 2014 wordt  weinig meer van Romer vernomen, zelfs hun eigen  FB toont geen nieuw nieuws. Het lijkt er op dat deze tweede fabrikant uit Niewiadow verdwenen is. In 2016 kondigt Niewiadow aan het merk(naam) opgekocht te hebben.

RS-Reisemobile  uit Muhlheim an der Ruhr ( en Hamm) is een handelaar in campers en caravans, maar levert vanaf 2022 ook onder de merknaam RS-Camp een mini-off-the-road-caravan.

RS

RS Motorhomes

RS Motorhomes is een Britse familiebedrijf uit Yorkshire, reeds actief sinds eind 70er jaren. De modellen lopen uiteen van een camperbus tot voertuigen langer dan 11 meter.

Rubis

Nadat Caravelair , expliciet voor de Franse markt in 2011 de Sublim op de markt bracht, volgende kort daarop binnen dit distributiekanaal een kleinere, goedkope range onder de naam Rubis. Voor 2016 wordt Rubis meer op de voorgrond geplaatst met de Rubis Premium en de Rubis. Rubis is bij ons bekend als zijnde de Trigano Rubis, de voorganger van Trigano Silver.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: