De geschiedenis van een voormalige gigant : C.I.

Naamloos

Terwijl nu de Trigano-Group met de Erwin Hymer Group (EHG) de marktleiders in Europa zijn was dat zo’n 50 jaren geleden heel anders.

In 1963 werd Caravans International (C.I.) gesticht welke onder leiding van Sam Apler een grote vlucht maakte, niet alleen in Europa maar ook in Afrika en Oceanië.

De voorgeschiedenis

In 1963 waren er in Engeland twee grote spelers welke bij elkaar kwamen : Sprite en Bluebird. De oorsprong van deze bedrijven gaat echter zo 100 jaren terug :

*In 1913 besloot  Bill Riley Sr. na zijn pensionering om een motorcaravan te bouwen op het chassis van een Talbot. De eerste WO gooide echter roet in het eten. Na de oorlog kwam Bill Raley jr. een advertentie tegen van een transportbedrijf uit Birmingham, the Eccles Transport Company, welke op zoek was naar kapitaal. Vader en zoon investeerden samen en som van GBP 6000 waardoor zij tot de directie toetraden; Daar de naam Eccles van de oprichter bewaard diende te blijven werd op 21 maart 1919 de handelsnaam veranderd in Eccles Motor Transport Ltd.   Terwijl Riley Sr.zich weer op motorcaravans wilde werpen mocht Riley jr. zich toeleggen op trailers, zoals ambulances en trailercaravans. Nadat de eerste caravan verkocht was besloot Eccles meteen een serie van 50 te bouwen waarbij besloten werd , a,g,v. ruimtegebrek, de productie van de opbouw, onder contractbasis, uit te besteden aan William Turner. In 1922 kwam de gehele productie weer onder een dak; verliet voormalig eigenaar H.A. Eccles het bedrijf en volgde William Turner hem op. Eind 20er jaren richtte het bedrijf zich ook op de export en om tot een besparing van 30% in de transportkosten te komen werden de caravans als een bouwpakket afgeleverd. Tot aan WO Ii heeft Eccles de Britse caravanindustrie gedomineerd. In augustus 1960 verkoopt Bill Riley zijn bedrijf aan een nieuw opkomende macht : Sam Alper van Sprite

* In 1914 bouwt W.A.J. ( Bill) Riley sr. Samen met W.J. Riley jr.en hun tuinman een camper op hun Talbot auto. Na de W.O. I nam de familie het transportbedrijf Eccles in Birmingham over De liefde van jr. ging echter naar caravans uit en zo kwam men in 1919 tot het camper- en caravanbedrijf onder de merknaam Eccles.

Riley jr. had geen opvolger en verkocht Eccles aan Sprite’s Sam Alper in 1960.plaa

*Vanaf 1931 produceerde William Knott en zoon Bill caravans veelal merkloos maar werd het bedrijf bekend als Midland Caravan Co. , Na W.O. II werd als merknaam Bluebird gebruikt in de fabriek in Poole. Bluebird introduceerde in 1958 campers onder de naam Highwayman. In 1959 werd het bedrijf ondergebracht in Bluebird Investments. Dat jaar werden ook de merken Sun Regent en PremierCaravans overgenomen.

*In 1947 start Alperson Products Co. van de broers Sam en Henry Alper met de productie van caravans ( 45 stuks in 1948 . In april 1948 werd in Newmarket een fabriek geopend , waarna in 1955 in de zelfde plaats nieuwbouw werd gerealiseerd. Vanaf 1949 volgt de introductie van Sprite als naam op de caravans. In 1959 wordt bedrijfsnaam Alperson gewijzigd in Sprite Caravans. In 1960 koopt Alper Eccles. In 1962 sluit de fabriek van Eccles in Birmingham en wordt productie naar Newmarket overgeplaatst. In dat zelfde jaar start men met de productie van stacaravans.

* Op 25 juli 1963 koopt Bluebird Investment Sprite op. Van de opbrengst van de verkoop van Sprite koopt Sam Alper zich met 45% in de nieuwe firma in; Bij deze ( juridische) deal wordt besloten dat Bill Knott de eerste twee jaren zich niet met activiteiten als recreatieve voertuigen mocht bezig houden. De naam Bluebird Investment wordt veranderd in Caravans International. Bill Knott echter begint in augustus 1965 met de productie van stacaravans onder de naam BK Caravans.

Het tijdperk Caravans International.

Er vond inmiddels productie van Sprite plaats in Nieuw Zeeland, Rhodesië, Zuid Afrika, Ierland en onder licentie in Frankrijk bij Dique.          In 1964 verandert Sprite Caravans Pty ( SA) haar naam in Caravans International. In dat zelfde jaar volgen de overnames van Wilk ( incl. merknaam Stern) in Duitsland en Gypsy caravans (SA). In 1963 sluit Premier Caravans.

*Fairholme: Jim Hennessy , lasser voor WO II, komt in 1940 in dienst van een kleine firma, Fairholme uit Cardiff Wales, die zich in die periode bezig hield met oorlogswerk. In 1945 koopt Hennessy zijn partner uit een sticht Fairholme Products en start in 1949 met de productie van caravans. In de beginjaren werden er ook nog even stacaravans gebouwd. Na een lichte terugval bij de verkopen vraagt Hennessy zijn vriend Sam Alper van CI zijn bedrijf over te nemen wat in 1965 geschiedde. Tot 1969 bleef de productie in Cardiff maar werd daarna naar Newmarket overgebracht waarbij Hennessy een leidende positie bleef behouden en dit merk naast de Eccles gemaakt werd. Rond 1980 sloot CI de fabriek van Fairholme, toentertijd gevestigd in Bury St. Edmunds.                                                                   

In 1965 volgt de introductie van de Europa range vanuit de fabriek van Bluebird. Eind 1966 wordt C.I. Motorhome van Bluebird Caravans afgesplitst en in 1967 verschijnt het C.I.-logo op alle merken en wordt het Amerikaanse Covered Wagon Trailer Manufacturing Co. gekocht., gevolgd door Heckaman in 1968 maar de Amerikaanse activiteiten zullen geen succes blijken te zijn. In 1972 wordt Sprite USA verkocht aan Sprite Manufacturing Co. met royalty’s op de naam.    Wilk/Stern brengt in 1969 de “Duitse” Sprite op de markt.

In 1971 wordt de Deense tentfabrikant OBI (Odense Bomuldes Industries ) verworven en het Zuid Afrikaanse Tour-A-Way Caravans. In 1972 wordt in Duitse een nieuwe fabriek geopend ; dit is de derde Wilk-Stern-Sport fabriek. Uit een van deze Wilk-fabrieken komt in 1974 ook CI Safari . In 1973 wordt C.I. Motorhome gerestyled naar C.I. Autohome.

In Nieuw-Zeeland werd C.I. in 1972 actief met de overname van Munro Caravans., in Australie werd in 1975 Albatross Industies (stacaravans) aan de portfolio toegevoegd.

In 1975 wordt er in Italië een fabriek geopend voor de fabricatie van C.I. Riviera caravans. De productie van Eccles en Fairhome werden in 1976 naar Oaks overgebracht en ging het Zweedse Sävsjö  voor C.I. produceren.

In de tachtiger jaren dient het verval van dit machtige concern zich aan: in 1981 verdwijnt het merk Fairholme en worden de activiteiten in Zuid Afrika verkocht, evenals Wilk ( incl. Stern en Sport). De omzet daalt van GBP 61,7 mln. In 1977 naar GBP 46,7 mln. in 1982 en het resultaat van GBP 3,7 mln. winst naar GBP 3,2 mln. In de zelfde periode. Eind 1982 wordt Bluebird Homes verkocht aan diegene die dit merk gesticht had: Bill Knott. BK Holidayhomes wordt BK Bluebird.

In december 1982 gaat C.I. failliet : Op 7 februari 1983 volgt er een Management buy-out zonder Sam Alper. Merknaam Europa verdwijnt in 1985.

De periode na Caravans International.

C.I. Italië gaat zelfstandig verder als fabrikant van campers onder de naam Caravans International. De nieuwe eigenaar is Pier Luigi Alinari      ( de latere oprichter van PLA). Via een paar tussenwegen komt Caravans International in 1999 in handen van Trigano.

Alle buitenlandse filialen worden verkocht. Voor Autohomes is er ook een buy-out en wordt deze daarna in 1992 aan de Explorer group verkocht. Een paar jaar later verdwijnt dit merk.In 1991 volgt er weer een buy-out ; C.I. wordt onder Steve Trossell , Sprite Leisure.

Tenslotte neemt in 1994 de Swift Group Sprite Leisure over.  Swift voert nog steeds de merknamen Sprite en is Eccles een modelnaam.

En wat is er gebeurt met al die overige merken?

Het Duitse Wilk , welke in 1981 weer zelfstandig werd, ging in 1986 failliet en werd door Tabbert overgenomen. In 2015 staakt moederbedrijf Knaus-Tabbert met de productie onder de merknaam Wilk.  Sävsjö wordt door Polar overgenomen en worden nog tot 2000 gebouwd.

Jurgens wordt in 1994 eigenaar van het Zuid Afrikaanse C.I. met de merken Sprite, Gipsey en Wilk. De firma heet nog steeds Jurgens Ci (Pty ) Ltd. Merknaam Wilk verdwijnt ook hier rond 2015. De Nieuw Zeelandse tak was in 1948 door de gebroeders Munri opgericht. Tot 2012 ging het nog als C.I. Munro door het leven en werd daarna Motek, een voornamelijk op de verhuurmarkt gerichte camperfabrikant.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: